Orehnjača na neobičan način

Orehnjača na neobičan način

Orehnjača na neobičan način
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovako nešto još sigurno niste probali!
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • Za 4 osobe

  • 20 g svježeg kvasca
  • 40 g šećera
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 40 dag glatkog brašna
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 2 žumanjca
  • 1 jaje
  • ribana korica od 1 limuna
  • 30 ml ruma
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • Nadjev

  • 40 dag samljevenih oraha
  • 15 dag šećera
  • 20 ml kipućeg mlijeka
  • 2 žlice meda
  • ribana korica od 1 limuna
  • 1/3 čajne žličice cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 10 dag crne čokolade
  • Umak od vanilije

  • 0,06 g šećera
  • 25 g glatkoga br
  • 5 žumanjaka
  • ašna (ili puding od vanilije)
  • 2 kom. vanilijine mahune
  • 5 dl mlijeka

Priprema

U posudu ulijte malo mlake vode, otopite 1/4 šećera, dodajte 1 žlicu brašna, 3 žlice mlijeka i izmrvljeni kvasac. Posudu pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu neka se uzdiže. Kad se tijesto uzdignulo, dodajte preostalo brašno, maslac, žumanjca, cijelo jaje, koricu limuna, vrhnje, rum i soli te rukom ili električnom miješalicom izmiješajte da bude tijesto glatko i kompaktno. Izvadite iz posude te posudu pobrašnite, vratite tijesto, pokrijte krpom i ostavite da se uzdiže dok se ne udvostruči volumen.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Izradite jednoličnu smjesu tako da orahe prelijete mlijekom, dodajte rum, šećer, med, limunovu koricu, cimet i vanilin šećer. Po želji u nadjev možete dodati 2 žlice namočenih grožđica.

Uzdignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razvaljajte u pravokutnik, te okruglim šteherom izrežite krugove iste veličine.

Prvo tijesto namažite nadjevom i poklopite drugim koje također namažete nadjevom ali u sredinu stavite 1 kocku crne čokolade. Rubove tijesta spojite kako bi dobili vrećicu te zavežite trakicom od vanilije a sjemenke vanilije iskoristite za umak od vanilije kojim prelijete kolač. Vrečice položite u prethodno maslacem namazan lim, prekrijte krpom i pustite da se tijesto malo uzdigne.

Uzdignute vrećice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta na temperaturi oko 200 °C. Pred kraj pečenja tijesto premažite razmućenim jajetom kako bi dobili prekrasnu zlatnožutu boju.

Umak

U kotliću pomiješajte žumanjke i šećer, dodajte glatko brašno i zatim sve skupa dobro promiješajte.

Mlijeko i vaniliju zakuhajte, smanjite vatru i lagano kuhajte još 5 minuta.

Ostavite da se ohladi 1-2 minute, pa mlijeko prelijte preko žumanjaka uz neprestano miješanje. Lagano kuhajte i dalje neprestano miješajte, dok ne dobijete željenu gustoću.

Procijedite i miješajte sve dok para ne ispari, a zatim stavite u hladnjak.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti