Orehnjača na neobičan način
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
-
Za 4 osobe
- 20 g svježeg kvasca
- 40 g šećera
- 3 dl toplog mlijeka
- 40 dag glatkog brašna
- 50 g rastopljenog maslaca
- 2 žumanjca
- 1 jaje
- ribana korica od 1 limuna
- 30 ml ruma
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 žlica kiselog vrhnja
-
Nadjev
- 40 dag samljevenih oraha
- 15 dag šećera
- 20 ml kipućeg mlijeka
- 2 žlice meda
- ribana korica od 1 limuna
- 1/3 čajne žličice cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 10 dag crne čokolade
-
Umak od vanilije
- 0,06 g šećera
- 25 g glatkoga br
- 5 žumanjaka
- ašna (ili puding od vanilije)
- 2 kom. vanilijine mahune
- 5 dl mlijeka
Priprema
U posudu ulijte malo mlake vode, otopite 1/4 šećera, dodajte 1 žlicu brašna, 3 žlice mlijeka i izmrvljeni kvasac. Posudu pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu neka se uzdiže. Kad se tijesto uzdignulo, dodajte preostalo brašno, maslac, žumanjca, cijelo jaje, koricu limuna, vrhnje, rum i soli te rukom ili električnom miješalicom izmiješajte da bude tijesto glatko i kompaktno. Izvadite iz posude te posudu pobrašnite, vratite tijesto, pokrijte krpom i ostavite da se uzdiže dok se ne udvostruči volumen.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Izradite jednoličnu smjesu tako da orahe prelijete mlijekom, dodajte rum, šećer, med, limunovu koricu, cimet i vanilin šećer. Po želji u nadjev možete dodati 2 žlice namočenih grožđica.
Uzdignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razvaljajte u pravokutnik, te okruglim šteherom izrežite krugove iste veličine.
Prvo tijesto namažite nadjevom i poklopite drugim koje također namažete nadjevom ali u sredinu stavite 1 kocku crne čokolade. Rubove tijesta spojite kako bi dobili vrećicu te zavežite trakicom od vanilije a sjemenke vanilije iskoristite za umak od vanilije kojim prelijete kolač. Vrečice položite u prethodno maslacem namazan lim, prekrijte krpom i pustite da se tijesto malo uzdigne.
Uzdignute vrećice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta na temperaturi oko 200 °C. Pred kraj pečenja tijesto premažite razmućenim jajetom kako bi dobili prekrasnu zlatnožutu boju.
Umak
U kotliću pomiješajte žumanjke i šećer, dodajte glatko brašno i zatim sve skupa dobro promiješajte.
Mlijeko i vaniliju zakuhajte, smanjite vatru i lagano kuhajte još 5 minuta.
Ostavite da se ohladi 1-2 minute, pa mlijeko prelijte preko žumanjaka uz neprestano miješanje. Lagano kuhajte i dalje neprestano miješajte, dok ne dobijete željenu gustoću.
Procijedite i miješajte sve dok para ne ispari, a zatim stavite u hladnjak.
Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
-
DesertiKlasične oblatne prema bakinom receptu30 min12345
-
DesertiKolač od banane, oraha i čokolade1:20h12345
-
DesertiKokos kuglice bez bijelog šećera koje se ne peku15 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti