Palačinke s preljevom od jagoda

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Palačinke su omiljeni desert i među djecom i odraslima, a kada ih obogatimo svježim preljevom od jagoda, dobijemo osvježavajući i aromatični obrok koji se lako priprema. Jagode su bogate vitaminima i prirodnim šećerima, što ih čini savršenim dodatkom palačinkama, a njihov svježi okus unosi proljetnu i ljetnu notu na tanjur. Ovaj recept jednostavan je i brz, a rezultat su mekane palačinke s mirisnim i slatkim preljevom koje možete poslužiti za doručak, desert ili užinu.
Sastojci
Za palačinke:
-
1 jaje
-
100 g glatkog brašna
-
1 ravna žlica šećera
-
cca 100 ml mlijeka
-
prstohvat soli
-
ulje za pečenje
Za preljev od jagoda:
-
250 g svježih jagoda
-
1 šalica vode (oko 250 ml)
-
2 žlice šećera
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (2 palačinke s preljevom, približno 200 g):
-
Energija: 320 kcal
-
Proteini: 8 g
-
Masti: 10 g
-
Ugljikohidrati: 48 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 15 g
Priprema
-
Prvo pripremite preljev: jagode operite i očistite, zatim ih zajedno sa šećerom i vodom stavite u lonac.
-
Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta dok jagode ne omekšaju. Po želji usitnite štapnim mikserom da dobijete glatki preljev ili ostavite komadiće za rustikalniji izgled.
-
Za palačinke umutite jaje, šećer i prstohvat soli, zatim dodajte brašno i mlijeko postepeno, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Zagrijte tavu na srednju temperaturu, premažite je s malo ulja i pecite palačinke tanko s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
-
Poslužite palačinke prelivenim toplim ili hladnim preljevom od jagoda.
Prijedlog za serviranje
Palačinke s preljevom od jagoda idealne su same za sebe, ali ih možete dodatno ukrasiti šlagom, kuglicom sladoleda od vanilije ili posipati šećerom u prahu za elegantniji dojam. Poslužite ih uz svježe jagode za još intenzivniji voćni doživljaj.
Dodatni savjeti
-
Ako želite zdraviju verziju, smanjite količinu šećera ili ga zamijenite medom.
-
Palačinke možete napraviti i s integralnim brašnom za dodatna vlakna.
-
Preljev od jagoda možete pripremiti i unaprijed te ga čuvati u hladnjaku do 3 dana.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiPalačinke od posnog sira i borovnica5 min12345
-
DesertiZapečene palačinke punjene sirom15 min12345
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od bijele čokolade i jagoda2:30h12345
-
DesertiTorta od jagoda1 h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaTortilje sa šunkom i sirom10 min12345
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s kobasicama i vrhnjem30 min12345
-
DesertiTart s malinama i kremom od pistacija1 h12345
-
Jela bez glutena
-
DesertiMačje oči45 min12345