Pinca

Pinca

Pinca
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.04.2019.
  • Broj pregleda: 691
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pinca ili sirnica je suhi kolač koji se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa. Riječ je o slatkom dizanom tijestu koje se poslužuje za uskrsni doručak.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 1,5 kg glatkog brašna
  • naribana korica limuna
  • malo soli
  • vanilin šećer
  • 8 žumanjaka
  • 400 g šećera
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 100 g svježeg kvasca
  • 2-3 žlice ruma za kolače

Za glazuru:

  • razmućeno jaje
  • šećer

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac s malo šećera i žlicom mlakog mlijeka, te ga pokrijte i stavite nekoliko minuta na toplo mjesto da se digne.

  2. Sitno izmrvite brašno i maslac. U smjesi napravite udubljenje u koje ćete dodati šećer, žumanjke, vanilin šećer, sol, limunovu koricu i dignuti kvasac.

  3. Umijesite tijesto, te ga pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže nekoliko sati. Optimalno bi bilo preko noći.

  4. Dignuto tijesto razrežite na 4 dijela. Svaki dio oblikujte kao kugle.

  5. Na lim stavite papir za pečenje, te na njega prebacite kugle. Pokrijte ih, te ostavite na toplome mjestu dok se ne udvostruče.

  6. Svaku kuglu dvaput lagano zarežite po sredini, premažite izmućenim jajem i pospite šećerom.

  7. Pecite na 180 stupnjeva 35-40 minuta.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti