Puding od prosa (allergy friendly) by Marija Matošin

Puding od prosa (allergy friendly) by Marija Matošin

Puding od prosa (allergy friendly) by Marija Matošin
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Proso je lako probavljiva žitarica prepuna proteina, vitamina i minerala. Prikladan je za alergičare jer ne sadrži gluten. Ja ga najviše volim u slatkim varijantama, a danas vam pišem recept za puding od prosa u 3 verzije.
Izvor slike: Marija Matošin
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 400 g prosa 
  • 600 ml kokosovog mlijeka 
  • 400 ml vode 
  • 2 žlice organskog kakaa 
  • 80 g 70% organske tamne čokolade 
  • 100 g bijele organske čokolade 
  • 2 žlice kokosovog ulja 
  • 3 žlice kakao maslaca 
  • 8 sirovih datulja 
  • 3 žlica agavinog sirupa 
  • mrvica soli 
  • korica 1 organske naranče 
  • ½ šalice naribanog kokosa (kokosove ljuspice) 
  • 2 žlice soka od naranče 
  • ½ šalice smrznutih malina 

Priprema

1. Proso stavite namakati u vodu (oko 4 h ili najbolje preko noći). Prije kuhanja ga operite i procijedite.

2. 400 ml mlijeka i 400 ml vode pomiješajte u posudi i stavite kuhati. Nakon što zakuha ubacite proso i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

3. Ugasite vatru i pustite 5 minuta u poklopljenoj posudi da proso nabubri. Ohladite.

4. Proso podijelite na dva jednaka dijela i odvojite u dvije posude.

5. Tamnu čokoladu otopite na pari i dodajte kokosovo ulje. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, da bude mlako.

6. Prvu polovicu kuhanog prosa ubacite u blender i dodajte 100 ml mlijeka. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice. Tada dodajte otopljenu tamnu čokoladu i kokosovo ulje, kakao, datulje, 1 žlicu agavinog sirupa, malo soli i koricu ½ naranče.

7. Miksajte dok se sve ne poveže u homogenu gustu smjesu. Time ste dobili ČOKOLADNI PUDING.

8. Napunite posudice za serviranje do 1/3 visine i pustite da se hladi.

9. Drugu polovicu kuhanog prosa prebacite u blender i dodajte preostalih 100 ml mlijeka. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice.

10. Bijelu čokoladu otopite na pari i maknite s vatre te dodajte kakao maslac. Miješajte dok se kakao maslac ne otopi i dok se sve ne poveže. Pustite da se malo ohladi, da bude mlako.

11. Sve preostale sastojke (osim malina) dodajte u blender. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice. Time ste dobili PUDING OD KOKOSA I BIJELE ČOKOLADE.

12. Ovu smjesu podijelite na dva dijela. Jednom polovicom napunite posudice koje ste već punili s čokoladnim pudingom i pustite da se hladi.

13. U drugu polovicu smjese koja vam je ostala u blenderu dodajte smrznute maline. Miksajte dok se maline ne usitne i ne sjedine s kremom. Time ste dobili PUDING OD MALINA.

14. Punite posudice s trećim slojem pudinga od malina.

15. Dobro ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći. Ukrasite po želji prije serviranja.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti