Srneći hrbat

Srneći hrbat

Srneći hrbat
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Srneći hrbat je čokoladni kolač s orasima, vrhnjem i rumom koji se lako priprema i odlično se slaže uz kavu ili čaj.
Izvor slike: Centar Zdravlja
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Srneći hrbat je klasik domaće slastičarske tradicije koji se generacijama priprema za blagdane, obiteljska okupljanja i posebne prilike. Ovaj kolač prepoznatljiv je po svom izduženom obliku, bogatom čokoladnom okusu, sočnim orasima i neodoljivoj aromi ruma. Iako izgleda raskošno, priprema je jednostavna, a rezultat je desert kojem se uvijek rado vraćamo.

 

Sastojci

  • 5 jaja

  • 180 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 120 g glatkog brašna

  • 100 g mljevenih oraha

  • 80 g tamne čokolade

  • 100 g maslaca

  • 1 prašak za pecivo

  • 2 žlice kakaa

  • 120 ml kiselog vrhnja

  • 2 žlice ruma

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade

  • 60 ml slatkog vrhnja

  • 1 žlica maslaca

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 80 g):

  • Energija: 320 kcal

  • Proteini: 5,2 g

  • Masti: 18 g

  • Ugljikohidrati: 34 g

  • Vlakna: 2,1 g

  • Prirodni šećeri: 19 g


Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za srneći hrbat premažite maslacem i pobrašnite.

  2. Na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu s maslacem. Ostavite da se malo ohladi.

  3. Jaja odvojite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.

  4. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, kakao, kiselo vrhnje i rum.

  5. Umiješajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo.

  6. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

  7. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 35–40 minuta. Provjerite čačkalicom.

  8. Ohladite kolač, zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.

  9. Za glazuru zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne postane glatko.

  10. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ostavite da se stegne.

Prijedlog za serviranje

Srneći hrbat poslužite narezan na šnite, uz šalicu kave ili čaja. Po želji, dekorirajte sjeckanim orasima ili pospite šećerom u prahu za dodatni vizualni dojam.

Dodatni savjeti

  • Za još bogatiju aromu, možete dodati malo naribane narančine korice u smjesu.

  • Ako volite intenzivniju čokoladnu notu, koristite čokoladu s većim udjelom kakaa.

  • Čuvajte ga pokrivenog na hladnom mjestu do 4 dana.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti