Srneći hrbat

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Srneći hrbat je klasik domaće slastičarske tradicije koji se generacijama priprema za blagdane, obiteljska okupljanja i posebne prilike. Ovaj kolač prepoznatljiv je po svom izduženom obliku, bogatom čokoladnom okusu, sočnim orasima i neodoljivoj aromi ruma. Iako izgleda raskošno, priprema je jednostavna, a rezultat je desert kojem se uvijek rado vraćamo.
Sastojci
-
5 jaja
-
180 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
120 g glatkog brašna
-
100 g mljevenih oraha
-
80 g tamne čokolade
-
100 g maslaca
-
1 prašak za pecivo
-
2 žlice kakaa
-
120 ml kiselog vrhnja
-
2 žlice ruma
Za glazuru:
-
100 g tamne čokolade
-
60 ml slatkog vrhnja
-
1 žlica maslaca
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 80 g):
-
Energija: 320 kcal
-
Proteini: 5,2 g
-
Masti: 18 g
-
Ugljikohidrati: 34 g
-
Vlakna: 2,1 g
-
Prirodni šećeri: 19 g
Priprema
-
Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za srneći hrbat premažite maslacem i pobrašnite.
-
Na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu s maslacem. Ostavite da se malo ohladi.
-
Jaja odvojite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
-
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, kakao, kiselo vrhnje i rum.
-
Umiješajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo.
-
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
-
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 35–40 minuta. Provjerite čačkalicom.
-
Ohladite kolač, zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.
-
Za glazuru zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne postane glatko.
-
Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ostavite da se stegne.
Prijedlog za serviranje
Srneći hrbat poslužite narezan na šnite, uz šalicu kave ili čaja. Po želji, dekorirajte sjeckanim orasima ili pospite šećerom u prahu za dodatni vizualni dojam.
Dodatni savjeti
-
Za još bogatiju aromu, možete dodati malo naribane narančine korice u smjesu.
-
Ako volite intenzivniju čokoladnu notu, koristite čokoladu s većim udjelom kakaa.
-
Čuvajte ga pokrivenog na hladnom mjestu do 4 dana.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiKolač od banane, oraha i čokolade1:20h12345
-
DesertiČokoladni kolač sa orasima1 h12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Deserti
Popularni recepti
-
DesertiSrneći hrbat1 h12345
-
DesertiTiramisu s jagodama25 min12345
-
DesertiBrzi kolač s jagodama45 min12345
-
Niskokalorična jelaJuha od poriluka i graška30 min12345
-
Internacionalna jelaShakshuka30 min12345
-
Jela od ribeKvinoja s kozicama i avokadom30 min12345