Cacio e pepe - talijanski recept za tjesteninu sa sirom i paprom

Cacio e pepe - talijanski recept za tjesteninu sa sirom i paprom

Cacio e pepe - talijanski recept za tjesteninu sa sirom i paprom
  • Objavljeno: Petak, 27.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Tradicionalni talijanski recept uz nekoliko sitnih preinaka kako bi jelo bilo još kremastije i ukusnije.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 180 g tjestenine (špageti ili neka druga vrsta)
  • 80 grama ribanog parmezana
  • 30 g ribanog ovčjeg sira (pecorino)
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica svježe mljevenog papra
  • sol

 


'Cacio e pepe' u prijevodu s talijanskog znači jednostavno 'sir i papar'. Riječ je o tradicionalnom jelu koje potječe iz Rima, odnosno regije Lazio, a prema originalnom receptu sadrži samo ovčji sir pecorino, svježe mljeveni crni papar i tonnarelli tjesteninu.

Priprema

1. Zakuhajte 3 litre vode u loncu, posolite, dodajte tjesteninu i kuhajte, povremeno miješajući, dok malo ne omekša, otprilike 2 minute.

2. Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte 1,5 dcl vode u kojoj se kuhala tjestenina.

3.Otopite 35 g maslaca u većem loncu pa dodajte papar i kuhajte, kružno pomičući tavu tavi, dok se maslac malo ne prepeče, oko 1 minutu.

4. Dodajte 1 dcl vode u kojoj se kuhala tjestenina i koji ste ostavili sa strane i pustite da lagano kuha. Dodajte tjesteninu i preostali maslac. Smanjite vatru na nisku i dodajte parmezan pa miješajte dok se ne otopi.

5. Uklonite tavu s vatre i dodajte ovčji sir pa ponovno miješajte dok se ne otopi i dok umak u potpunosti ne prekrije tjesteninu. Ako vam se umak čini suh, dodajte ostatak vode i miješajte još kratko dok se svi sastojci ne prožmu.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti