Pasta alla carbonara: Originalni recept sa samo pet sastojaka

Pasta alla carbonara: Originalni recept sa samo pet sastojaka

Pasta alla carbonara: Originalni recept sa samo pet sastojaka
  • Objavljeno: Petak, 04.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Talijanski specijalitet koji je brzo gotov, a u njemu ćete zasigurno uživati.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 350 g špageta ili tjestenine po izboru
  • 200 g guancialea ili pancete
  • 4 cijela jaja
  • 100 g ribanog tvrdog ovčjeg sira
  • mljeveni crni papar

Carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od vrlo jednostavnih sastojaka: tjestenine, jaja, sira, pancete i papra. Ovo jelo potječe iz regije Lazio u Italiji i jedno je od specijaliteta talijanske prijestolnice - Rima.

Priprema:

1. Prokuhajte vodu za tjesteninu dok pripremate carbonara umak. Guanciale ili pancetu narežite na kockice pa kuhajte u tavi na srednjoj vatri oko 2 do 3 minute, bez dodatka ulja. Povremeno promiješajte da se ravnomjerno skuha. Što se guanciale više kuha, to će mu se više masnoća topiti, a meso će postati hrskavije. Kad je gotovo, isključite vatru, pokrijte poklopcem i ostavite sa strane.

2. U zdjelu stavite jaja i sir. Ako sir koji koristite nije dovoljno slan, možete dodati malo soli. Potom dodajte malo svježe mljevenog crnog papra. Zatim brzo miješajte vilicom ili ručnom pjenjačom dok ne dobijete kremasti umak.

3. Ako je voda prokuhala, skuhajte tjesteninu. Kada je gotova, ocijedite ju i stavite u tavu na kojoj ste pržili pancetu. Kratko sve skupa stavite na jaku vatru, a kada mast od pancete „zacvrči“, ugasite vatru. Potom dodajte smjesu jaja i sira te promiješajte.

4. Pri serviranju na vrh dodajte malo naribanog sira. Dobar tek!

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti