Pasta alla carbonara: Originalni recept sa samo pet sastojaka
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 350 g špageta ili tjestenine po izboru
- 200 g guancialea ili pancete
- 4 cijela jaja
- 100 g ribanog tvrdog ovčjeg sira
- mljeveni crni papar
Carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od vrlo jednostavnih sastojaka: tjestenine, jaja, sira, pancete i papra. Ovo jelo potječe iz regije Lazio u Italiji i jedno je od specijaliteta talijanske prijestolnice - Rima.
Priprema:
1. Prokuhajte vodu za tjesteninu dok pripremate carbonara umak. Guanciale ili pancetu narežite na kockice pa kuhajte u tavi na srednjoj vatri oko 2 do 3 minute, bez dodatka ulja. Povremeno promiješajte da se ravnomjerno skuha. Što se guanciale više kuha, to će mu se više masnoća topiti, a meso će postati hrskavije. Kad je gotovo, isključite vatru, pokrijte poklopcem i ostavite sa strane.
2. U zdjelu stavite jaja i sir. Ako sir koji koristite nije dovoljno slan, možete dodati malo soli. Potom dodajte malo svježe mljevenog crnog papra. Zatim brzo miješajte vilicom ili ručnom pjenjačom dok ne dobijete kremasti umak.
3. Ako je voda prokuhala, skuhajte tjesteninu. Kada je gotova, ocijedite ju i stavite u tavu na kojoj ste pržili pancetu. Kratko sve skupa stavite na jaku vatru, a kada mast od pancete „zacvrči“, ugasite vatru. Potom dodajte smjesu jaja i sira te promiješajte.
4. Pri serviranju na vrh dodajte malo naribanog sira. Dobar tek!
Vezani recepti
Popularni recepti
-
DesertiKlasične oblatne prema bakinom receptu30 min12345
-
VarivaGulaš od piletine, kukuruza i graha s avokadom45 min12345
-
Jela od mesaPohane palačinke sa šunkom i sirom1 h12345
-
VarivaVarivo od kelja s batatom45 min12345
-
Tradicionalna jelaCicvara s vrhnjem i slaninom25 min12345
-
Tradicionalna jelaPrisiljeno zelje s mesom1 h12345