Pečena prosena kaša
 
    - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ako tražite zdrav, ukusan i praktičan obrok koji se lako priprema, pečena prosena kaša s povrćem mogla bi postati vaš novi favorit. Proso je odlična baza za složence, a u ovoj varijanti spaja se s pečenim povrćem, začinima i biljnim ili mliječnim dodatkom za sočnost. Rezultat je jelo koje možete poslužiti toplo ili hladno, kao glavno jelo ili prilog – idealno za obiteljski stol ili obrok koji nosite na posao.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 200 g prosa
- 500 ml povrtnog temeljca ili vode
- 1 manja tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 1 manji crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica sušenog origana ili timijana
- 1 jaje (opcionalno, za vezivnost)
- 2 žlice kiselog vrhnja ili biljne zamjene
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za posipanje
Nutritivne vrijednosti
(Vrijednosti su izražene po porciji od 300 g)
- Energetska vrijednost: 310 kcal
- Proteini: 7 g
- Ugljikohidrati: 38 g
- Masti: 14 g
- Vlakna: 6 g
- Kalcij: 60 mg
- Željezo: 2,5 mg
Priprema:
- 
	Proso isperite pod mlazom vode, zatim ga kuhajte u temeljcu 12–15 minuta, dok ne upije tekućinu. Ostavite da se ohladi. 
- 
	Povrće (tikvicu, papriku, mrkvu i luk) narežite na sitne kockice. Češnjak sitno nasjeckajte. 
- 
	U tavi na maslinovom ulju lagano pirjajte luk i češnjak, pa dodajte ostalo povrće. Pirjajte 5–7 minuta, dok povrće malo omekša. 
- 
	U velikoj posudi pomiješajte kuhani proso, povrće, jaje, kiselo vrhnje, začine, sol i papar. 
- 
	Smjesu prebacite u nauljeni keramički ili stakleni kalup za pečenje. 
- 
	Poravnajte površinu, po želji pospite s malo maslinovog ulja ili naribanim sirom (za dodatnu hrskavost). 
- 
	Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa. 
Prijedlog za serviranje:
Poslužite toplo, uz jogurt, salatu od svježeg zelja ili umak na bazi jogurta i limuna. Hladna verzija izvrsno funkcionira i kao obrok za gablec, uz dodatak sjemenki ili avokada.
Dodatni savjeti:
- 
	Dodajte mahunarke: Za dodatne proteine, ubacite šaku kuhanog slanutka ili leće. 
- 
	Za djecu: Umjesto sitno sjeckanog povrća, koristite naribano povrće – dobit ćete mekšu, kompaktniju teksturu. 
- 
	Zamrznite za kasnije: Narezane porcije mogu se zamrznuti i po potrebi podgrijavati u pećnici ili na tavi. 
- 
	Za jači okus, dodajte žlicu naribanog sira (npr. feta, cheddar) ili malo umaka od soje tijekom pripreme. 
 Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
- 
                Jela bez glutenaČokoladni kolač bez brašna1 h12345
- 
                Jela bez glutena
- 
                Jela bez glutenaBezglutenski kruh2:15h12345
- 
                Jela bez glutenaMiješana bezglutenska pizza40 min12345
- 
                Jela bez glutenaBezglutenski kruh s rajčicama1:20h12345
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    