Pečena prosena kaša

Pečena prosena kaša

Pečena prosena kaša
  • Objavljeno: Subota, 19.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pečena prosena kaša s povrćem jednostavna je za pripremu i odličan izbor za lagani obrok bogatog okusa.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ako tražite zdrav, ukusan i praktičan obrok koji se lako priprema, pečena prosena kaša s povrćem mogla bi postati vaš novi favorit. Proso je odlična baza za složence, a u ovoj varijanti spaja se s pečenim povrćem, začinima i biljnim ili mliječnim dodatkom za sočnost. Rezultat je jelo koje možete poslužiti toplo ili hladno, kao glavno jelo ili prilog – idealno za obiteljski stol ili obrok koji nosite na posao.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 200 g prosa
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 1 manja tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 1 mrkva
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog origana ili timijana
  • 1 jaje (opcionalno, za vezivnost)
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili biljne zamjene
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za posipanje

Nutritivne vrijednosti

(Vrijednosti su izražene po porciji od 300 g)

  • Energetska vrijednost: 310 kcal
  • Proteini: 7 g
  • Ugljikohidrati: 38 g
  • Masti: 14 g
  • Vlakna: 6 g
  • Kalcij: 60 mg
  • Željezo: 2,5 mg

Priprema:

  1. Proso isperite pod mlazom vode, zatim ga kuhajte u temeljcu 12–15 minuta, dok ne upije tekućinu. Ostavite da se ohladi.

  2. Povrće (tikvicu, papriku, mrkvu i luk) narežite na sitne kockice. Češnjak sitno nasjeckajte.

  3. U tavi na maslinovom ulju lagano pirjajte luk i češnjak, pa dodajte ostalo povrće. Pirjajte 5–7 minuta, dok povrće malo omekša.

  4. U velikoj posudi pomiješajte kuhani proso, povrće, jaje, kiselo vrhnje, začine, sol i papar.

  5. Smjesu prebacite u nauljeni keramički ili stakleni kalup za pečenje.

  6. Poravnajte površinu, po želji pospite s malo maslinovog ulja ili naribanim sirom (za dodatnu hrskavost).

  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite toplo, uz jogurt, salatu od svježeg zelja ili umak na bazi jogurta i limuna. Hladna verzija izvrsno funkcionira i kao obrok za gablec, uz dodatak sjemenki ili avokada.

Dodatni savjeti:

  • Dodajte mahunarke: Za dodatne proteine, ubacite šaku kuhanog slanutka ili leće.

  • Za djecu: Umjesto sitno sjeckanog povrća, koristite naribano povrće – dobit ćete mekšu, kompaktniju teksturu.

  • Zamrznite za kasnije: Narezane porcije mogu se zamrznuti i po potrebi podgrijavati u pećnici ili na tavi.

  • Za jači okus, dodajte žlicu naribanog sira (npr. feta, cheddar) ili malo umaka od soje tijekom pripreme.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti