Jetrica na naglo

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jetra su namirnica koja se često zanemaruje u svakodnevnoj prehrani, iako su prava riznica nutrijenata. Priprema jetre na naglo jedna je od najbržih i najjednostavnijih metoda, a rezultat je sočan i ukusan obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Osim što su izuzetno zdrave, jetra su i vrlo pristupačna, pa su odličan izbor za brzi ručak ili večeru.
Sastojci
-
500 g teleće ili pileće jetre
-
3-4 srednje glavice luka
-
2-3 žlice maslinovog ulja
-
2 češnja češnjaka
-
Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
-
2-3 žlice vode
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g gotovog jela):
-
Energija: 220 kcal
-
Proteini: 28,8 g
-
Masti: 7,5 g
-
Ugljikohidrati: 10,5 g
-
Vlakna: 1,2 g
-
Prirodni šećeri: 3,5 g
Jetra su izvanredan izvor željeza, vitamina A, B12, C i E te sadrže značajne količine kalija, magnezija i drugih minerala.
Priprema
-
Jetrica očistite od žilica i narežite na tanke odreske (do 1 cm debljine). Po potrebi zarežite rubove da se ne uvijaju tijekom prženja.
-
Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece.
-
U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri 7-8 minuta dok ne postane staklast i počne lagano karamelizirati.
-
Dodajte jetrica i pržite ih zajedno s lukom oko 2 minute sa svake strane, polupoklopljeno. Pazite da ih ne prepečete jer će postati suha i tvrda.
-
Kad su jetrica gotova, izvadite ih na tanjur te ih posolite i popaprite (solite uvijek na kraju kako bi ostala mekana).
-
U istu tavu dodajte češnjak narezan na listiće, kratko ga pržite dok ne zamiriše, pa vratite jetrica i luk, dodajte 2-3 žlice vode i kratko prokuhajte.
-
Sve zajedno promiješajte, prelijte dobivenim umakom i odmah poslužite.
Prijedlog za serviranje
Jetrica na naglo s puno luka odlično se slažu s pire krumpirom, kao na slici. Za dodatnu svježinu, pospite jelo sjeckanim peršinom ili dodajte malo limunova soka.
Dodatni savjeti
-
Jetrica prije pripreme možete kratko namočiti u mlijeku ili mlaćenici kako bi bila još mekša i blažeg okusa.
-
Prilikom prženja nemojte pretrpavati tavu – jetrica i luk se prže u jednom sloju.
-
Svježa jetra uvijek su najbolji izbor, a ako koristite zamrznuta, obavezno ih odmrznite u hladnjaku.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaPačja juha s repom i lukom1:30h12345
-
Jela od mesaPita od luka1:40h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaJetrica na naglo25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaGusto varivo od batata40 min12345
-
Kruh i pecivaPohani kruh15 min12345
-
JuhePileća juha s griz noklicama1:15h12345
-
DesertiBrzi kolač s jabukama55 min12345
-
DesertiTiramisu brownies50 min12345