Jetrica na naglo
 
    - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jetra su namirnica koja se često zanemaruje u svakodnevnoj prehrani, iako su prava riznica nutrijenata. Priprema jetre na naglo jedna je od najbržih i najjednostavnijih metoda, a rezultat je sočan i ukusan obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Osim što su izuzetno zdrave, jetra su i vrlo pristupačna, pa su odličan izbor za brzi ručak ili večeru.
Sastojci
- 
	500 g teleće ili pileće jetre 
- 
	3-4 srednje glavice luka 
- 
	2-3 žlice maslinovog ulja 
- 
	2 češnja češnjaka 
- 
	Sol i svježe mljeveni papar po ukusu 
- 
	2-3 žlice vode 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g gotovog jela):
- 
	Energija: 220 kcal 
- 
	Proteini: 28,8 g 
- 
	Masti: 7,5 g 
- 
	Ugljikohidrati: 10,5 g 
- 
	Vlakna: 1,2 g 
- 
	Prirodni šećeri: 3,5 g 
Jetra su izvanredan izvor željeza, vitamina A, B12, C i E te sadrže značajne količine kalija, magnezija i drugih minerala.
Priprema
- 
	Jetrica očistite od žilica i narežite na tanke odreske (do 1 cm debljine). Po potrebi zarežite rubove da se ne uvijaju tijekom prženja. 
- 
	Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece. 
- 
	U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri 7-8 minuta dok ne postane staklast i počne lagano karamelizirati. 
- 
	Dodajte jetrica i pržite ih zajedno s lukom oko 2 minute sa svake strane, polupoklopljeno. Pazite da ih ne prepečete jer će postati suha i tvrda. 
- 
	Kad su jetrica gotova, izvadite ih na tanjur te ih posolite i popaprite (solite uvijek na kraju kako bi ostala mekana). 
- 
	U istu tavu dodajte češnjak narezan na listiće, kratko ga pržite dok ne zamiriše, pa vratite jetrica i luk, dodajte 2-3 žlice vode i kratko prokuhajte. 
- 
	Sve zajedno promiješajte, prelijte dobivenim umakom i odmah poslužite. 
Prijedlog za serviranje
Jetrica na naglo s puno luka odlično se slažu s pire krumpirom, kao na slici. Za dodatnu svježinu, pospite jelo sjeckanim peršinom ili dodajte malo limunova soka.
Dodatni savjeti
- 
	Jetrica prije pripreme možete kratko namočiti u mlijeku ili mlaćenici kako bi bila još mekša i blažeg okusa. 
- 
	Prilikom prženja nemojte pretrpavati tavu – jetrica i luk se prže u jednom sloju. 
- 
	Svježa jetra uvijek su najbolji izbor, a ako koristite zamrznuta, obavezno ih odmrznite u hladnjaku. 
Vezani sadržaj:
 Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
- 
                Jela od mesaPačja juha s repom i lukom1:30h12345
- 
                Jela od mesaPita od luka1:40h12345
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    