Jetrica na naglo

Jetrica na naglo

Jetrica na naglo
  • Objavljeno: Utorak, 13.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jetrica na naglo klasično je jelo koje spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo hranjivih sastojaka.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jetra su namirnica koja se često zanemaruje u svakodnevnoj prehrani, iako su prava riznica nutrijenata. Priprema jetre na naglo jedna je od najbržih i najjednostavnijih metoda, a rezultat je sočan i ukusan obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Osim što su izuzetno zdrave, jetra su i vrlo pristupačna, pa su odličan izbor za brzi ručak ili večeru.

Sastojci

  • 500 g teleće ili pileće jetre

  • 3-4 srednje glavice luka

  • 2-3 žlice maslinovog ulja

  • 2 češnja češnjaka

  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu

  • 2-3 žlice vode

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g gotovog jela):

  • Energija: 220 kcal

  • Proteini: 28,8 g

  • Masti: 7,5 g

  • Ugljikohidrati: 10,5 g

  • Vlakna: 1,2 g

  • Prirodni šećeri: 3,5 g

Jetra su izvanredan izvor željeza, vitamina A, B12, C i E te sadrže značajne količine kalija, magnezija i drugih minerala. 


Priprema

  1. Jetrica očistite od žilica i narežite na tanke odreske (do 1 cm debljine). Po potrebi zarežite rubove da se ne uvijaju tijekom prženja.

  2. Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece.

  3. U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri 7-8 minuta dok ne postane staklast i počne lagano karamelizirati.

  4. Dodajte jetrica i pržite ih zajedno s lukom oko 2 minute sa svake strane, polupoklopljeno. Pazite da ih ne prepečete jer će postati suha i tvrda.

  5. Kad su jetrica gotova, izvadite ih na tanjur te ih posolite i popaprite (solite uvijek na kraju kako bi ostala mekana).

  6. U istu tavu dodajte češnjak narezan na listiće, kratko ga pržite dok ne zamiriše, pa vratite jetrica i luk, dodajte 2-3 žlice vode i kratko prokuhajte.

  7. Sve zajedno promiješajte, prelijte dobivenim umakom i odmah poslužite.

Prijedlog za serviranje

Jetrica na naglo s puno luka odlično se slažu s pire krumpirom, kao na slici. Za dodatnu svježinu, pospite jelo sjeckanim peršinom ili dodajte malo limunova soka.

Dodatni savjeti

  • Jetrica prije pripreme možete kratko namočiti u mlijeku ili mlaćenici kako bi bila još mekša i blažeg okusa.

  • Prilikom prženja nemojte pretrpavati tavu – jetrica i luk se prže u jednom sloju.

  • Svježa jetra uvijek su najbolji izbor, a ako koristite zamrznuta, obavezno ih odmrznite u hladnjaku.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti