Jota

Jota

Jota
  • Objavljeno: Utorak, 13.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Spoj okusa iz djetinjstva – kiseli kupus, grah i krumpir u najboljem izdanju.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:50h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jota je tradicionalno jelo koje potječe iz Istre, poznato po svojoj rustikalnosti i jednostavnosti pripreme. Osnovni sastojci poput crvenog graha, kiselog kupusa i pancete daju joj karakterističan, bogat okus i čine je odličnim izborom kad poželite konkretan i domaći obrok. Bilo da je pripremate prvi put ili ste već vjerni obožavatelj, ovaj recept donosi sve što jotu čini posebnom – jednostavnost, toplinu i tradiciju.

Sastojci

  • 250 g crvenog graha (fažola), namočenog preko noći

  • 300 g kiselog kupusa, opranog i ocijeđenog

  • 150 g pancete ili suhe slanine, narezane na kockice

  • 3 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice

  • 1 srednji crveni luk, nasjeckan

  • 3-4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

  • 2 lovorova lista

  • 1 žličica kima

  • 2 žlice maslinovog ulja ili masti

  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu

  • Voda ili temeljac za kuhanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g gotovog jela):

  • Energija: 280 kcal

  • Proteini: 15 g

  • Masti: 10 g

  • Ugljikohidrati: 30 g

  • Vlakna: 7 g

  • Prirodni šećeri: 3 g


Priprema

  1. Namočeni grah ocijedite i stavite kuhati u veću količinu vode. Nakon 15 minuta kuhanja, bacite prvu vodu i dolijte svježu.

  2. U loncu na zagrijanom ulju ili masti prodinstajte nasjeckani luk i pancetu dok ne omekšaju i puste aromu. Dodajte češnjak i kratko popržite.

  3. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i kim, pa kratko prodinstajte zajedno s lukom i pancetom.

  4. U lonac s grahom dodajte dinstani miks i krumpir. Zalijte vodom ili temeljcem toliko da pokrije sastojke.

  5. Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, dok grah i krumpir ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte vode.

  6. Pred kraj kuhanja začinite solju i paprom te po želji dodajte malo zaprške (ulje i brašno poprženo s češnjakom) za gustinu.

  7. Kuhajte još 5-10 minuta da se okusi povežu.

Prijedlog za serviranje

Jotu poslužite toplu, uz domaći kruh ili palentu. Odličan je izbor za zimske obroke jer pruža osjećaj topline i sitosti.

Dodatni savjeti

  • Grah uvijek namočite preko noći kako bi se brže i ravnomjernije kuhao.

  • Kiseli kupus dobro isperite ako je previše slan ili kiseo.

  • Jota je još ukusnija ako se malo prokuha idući dan, jer se okusi bolje povežu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti