Jota

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jota je tradicionalno jelo koje potječe iz Istre, poznato po svojoj rustikalnosti i jednostavnosti pripreme. Osnovni sastojci poput crvenog graha, kiselog kupusa i pancete daju joj karakterističan, bogat okus i čine je odličnim izborom kad poželite konkretan i domaći obrok. Bilo da je pripremate prvi put ili ste već vjerni obožavatelj, ovaj recept donosi sve što jotu čini posebnom – jednostavnost, toplinu i tradiciju.
Sastojci
-
250 g crvenog graha (fažola), namočenog preko noći
-
300 g kiselog kupusa, opranog i ocijeđenog
-
150 g pancete ili suhe slanine, narezane na kockice
-
3 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice
-
1 srednji crveni luk, nasjeckan
-
3-4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
-
2 lovorova lista
-
1 žličica kima
-
2 žlice maslinovog ulja ili masti
-
Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
-
Voda ili temeljac za kuhanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g gotovog jela):
-
Energija: 280 kcal
-
Proteini: 15 g
-
Masti: 10 g
-
Ugljikohidrati: 30 g
-
Vlakna: 7 g
-
Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
-
Namočeni grah ocijedite i stavite kuhati u veću količinu vode. Nakon 15 minuta kuhanja, bacite prvu vodu i dolijte svježu.
-
U loncu na zagrijanom ulju ili masti prodinstajte nasjeckani luk i pancetu dok ne omekšaju i puste aromu. Dodajte češnjak i kratko popržite.
-
Dodajte kiseli kupus, lovorov list i kim, pa kratko prodinstajte zajedno s lukom i pancetom.
-
U lonac s grahom dodajte dinstani miks i krumpir. Zalijte vodom ili temeljcem toliko da pokrije sastojke.
-
Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, dok grah i krumpir ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte vode.
-
Pred kraj kuhanja začinite solju i paprom te po želji dodajte malo zaprške (ulje i brašno poprženo s češnjakom) za gustinu.
-
Kuhajte još 5-10 minuta da se okusi povežu.
Prijedlog za serviranje
Jotu poslužite toplu, uz domaći kruh ili palentu. Odličan je izbor za zimske obroke jer pruža osjećaj topline i sitosti.
Dodatni savjeti
-
Grah uvijek namočite preko noći kako bi se brže i ravnomjernije kuhao.
-
Kiseli kupus dobro isperite ako je previše slan ili kiseo.
-
Jota je još ukusnija ako se malo prokuha idući dan, jer se okusi bolje povežu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
Jela od mesaVarivo od kelja i krumpira s kobasicom40 min12345
-
Jela od mesaJuneći gulaš s krumpirom1 h12345
-
Jela od mesaVarivo od kupusa i slanine40 min12345
-
Jela od mesaSlatki krumpir punjen piletinom2 h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaJota1:50h12345
-
Jela od mesaJetrica na naglo25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaGusto varivo od batata40 min12345
-
Kruh i pecivaPohani kruh15 min12345
-
JuhePileća juha s griz noklicama1:15h12345
-
DesertiBrzi kolač s jabukama55 min12345