Potplećnjak ili ribeye odrezak s madagaskarskim umakom

Odrezak od prvog rebra mnogima je najdraži komad mesa jer ima masnu sredinu koja osigurava sočnost mesa, a u kombinaciji s madagaskarskim umakom i povrćem daje savršeno uravnotežen i ukusan obrok.
Izvor slike: Depositphotos
Vrijeme pripreme:
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 500 g potplećnjaka (ili ribeye odreska) debljine cca 3 cm
- 2 dl maslinovog ulja
- 15 g maslaca
- 2 žlice crnog papra
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice zelenog papra
- 2 dl vinjaka (brandyja)
- 250 ml vrhnja
- 1 žlica crnog papra
- 4 žlice senfa
- prstohvat soli
Priprema
- Prije samog pečenja papirom za ruke uklonite višak masnoće s mesa. Zatim dodajte 2 žlice crnog papra i dobro utrljajte u meso.
- Na vatri zagrijte maslinovo ulje i dodajte maslac. Kad se ugrije, stavite odrezak i pecite otprilike 4 minute sa svake strane, dok lagano ne porumeni. Smanjite vatru i ponovno okrenite odrezak s jedne i druge strane dok se ne pojave ružičaste kapljice, što znači da je srednje pečen.
- Maknite s vatre i zamotajte u aluminijsku foliju dok pripremate umak.
- Na istoj tavi dodajte još malo maslaca i maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka i zeleni papar, promiješajte i ostavite da se kuha 1 minutu. Zatim dodajte vinjak (brandy) i kuhajte dok 2-3 minute, dok ne ispari.
- Dodajte vrhnje i crni papar i kuhajte dok se umak ne zgusne, uz lagano miješanje. Na kraju dodajte senf, dobro izmiješajte da se sastojci sjedine i maknite s vatre.
- Kušajte, dodajte sol i još papra po želji. Premjestite umak u posudu, na tanjuru poslužite topli odrezak, dodajte kuhano povrće i uživajte.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345
-
Jela od mesaSlatko kisela piletina50 min12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Jela od mesaZapečeni krumpir s lukom, sirom i slaninom1:10h12345
-
Jela od mesaJuneće šnicle u saftu2:40h12345
Popularni recepti
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345
-
DesertiTiramisu s limunom45 min12345