Bruschette s rajčicom i ricottom

Bruschette s rajčicom i ricottom

Bruschette s rajčicom i ricottom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pečene bruschette su jednostavan način da iskoristite stari kruh i pretvorite ga u ukusno predjelo ili lagani obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bruschette su tradicionalno talijansko jelo koje se lako priprema i odlično je za iskoristiti stare kriške kruha. Pečene bruschette s rajčicom, sirom i bosiljkom idealne su kao predjelo. Passata (pasirane rajčice) dodaju sočnost i intenzitet okusa, dok hrskavi kruh i aromatični bosiljak zaokružuju ovaj jednostavan, ali bogat obrok.

Sastojci

  • 4 kriške starog kruha (npr. ciabatta ili baguette)

  • 200 g passate (pasirane rajčice)

  • 150 g cherry rajčica

  • 100 g ricotte ili drugog svježeg sira

  • 2 češnja češnjaka

  • Nekoliko listova svježeg bosiljka

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • Sol i papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):

  • Energija: 220 kcal

  • Proteini: 8 g

  • Masti: 9 g

  • Ugljikohidrati: 28 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 5 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

  2. Kriške kruha premažite maslinovim uljem i pecite 5-7 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne.

  3. U zdjeli pomiješajte passatu s nasjeckanim češnjakom, solju i paprom.

  4. Na pečene kriške kruha rasporedite smjesu pasiranih rajčica. Zatim žličicom u malim količinama nanesite ricottu.

  5. Na vrh rasporedite cherry rajčice.

  6. Vratite brusketu u pećnicu na 7-10 minuta dok se sir ne zagrije i lagano omekša.

  7. Nakon pečenja, pospite svježim bosiljkom i pokapajte maslinovim uljem.

Prijedlog za serviranje

Poslužite toplu brusketu kao predjelo ili lagani međuobrok uz čašu bijelog vina ili svježu salatu.

Dodatni savjeti

  • Prije pečenja kruh možete pretrljati češnjakom za dodatni okus.

  • Ricottu možete zamijeniti mozzarellom ili fetom za drugačiju teksturu.

  • Dodajte malo čilija u passatu ako volite pikantnije.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti