Domaći sirup od ribizla

Domaći sirup od ribizla

Domaći sirup od ribizla
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Napravite osvježavajući sok od ribizla koji se odlično uklapa u ove vruće, ljetne mjesece!
Izvor slike: Depositphotos
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 1 kg ribizla
  • 200 ml vode
  • 10 g limunske kiseline
  • 500 g šećera  

Priprema

  1. Operite ribizle.
  2. Prelijte ih vodom i dodajte limunksu kiselinu.
  3. Zagrijavajte ribizle na srednje jakoj patri, dok ne popucaju.
  4. Propasirajte ih kroz gusto cjedilo.
  5. Propasiranom soku dodajte šećer i kuhajte na slaboj vatri dok se u potpunosti ne otopi (pripazite da ne zavrije).
  6. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce.
  7. Zatvorene boce okrenite na poklopac, cca 10 minuta.
  8. Okrenite na podnožje i pustite da se u potpunosti ohlade.
  9. Ohlađeni sirup čuvajte na hladnom i mračnijem mjestu.

Jeste li znali?

Ribizle jačaju imunitet, snižavaju kolesterol i čuvaju zdravlje srca!

100 g ribizla sadrži oko 54 kcal!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti