Salata od kelja i badema: Hrskavi užitak pun zdravlja

Salata od kelja i badema: Hrskavi užitak pun zdravlja

Salata od kelja i badema: Hrskavi užitak pun zdravlja
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ova salata od kelja i badema savršeni je spoj zdrave hrane i ukusnog obroka.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tražite način da unesete više hranjivih tvari u svoju prehranu? Salata od kelja i badema je savršeno rješenje! Ovaj jednostavan, a opet sofisticiran obrok kombinira snažne nutritivne vrijednosti kelja s bogatim okusom badema, stvarajući jelo koje je istovremeno ukusno i izuzetno zdravo.

Zašto je ova salata tako dobra za vas?

Kelj je pravi nutritivni div među povrćem. Bogat je vitaminima A, C i K, kao i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Bademi dodaju zdrave masti i proteine, čineći salatu sitijom i nutritivno uravnoteženijom.

Ova kombinacija sastojaka ne samo da je ukusna, već i:

  • podržava zdravlje očiju zahvaljujući luteinu i zeaksantinu u kelju
  • pomaže u održavanju zdrave težine zbog niske kalorijske vrijednosti kelja
  • poboljšava probavu zahvaljujući visokom sadržaju vlakana

Sastojci

  • 1 veliki svežanj kelja, očišćen i narezan na tanke trakice
  • 1/2 šalice badema, nasjeckanih i lagano prepečenih
  • 1/4 šalice naribanog parmezana
  • 1 mali luk kozjak, sitno nasjeckan

Za dresing:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1 žličica Dijon senfa
  • Sol i papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

  • Kalorije: 720 kcal
  • Ugljikohidrati: 30 g
  • Masti: 62 g
  • Proteini: 25 g
  • Vlakna: 10 g

*Vrijednosti su približne i mogu varirati ovisno o korištenim proizvodima.


Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte narezani kelj i nasjeckan luk kozjak.
  2. U maloj posudi pripremite dresing: pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, senf, sol i papar.
  3. Prelijte dresing preko kelja i nježno umasirajte rukama kako bi se kelj omekšao.
  4. Dodajte prepečene bademe i naribani parmezan.
  5. Dobro promiješajte i poslužite.

Savjeti za savršenu salatu

  • Masiranje kelja s dresingom ključno je za omekšavanje listova i poboljšanje okusa.
  • Eksperimentirajte s dodacima: probajte dodati jabuku za slatkoću ili avokado za kremastiju teksturu.
  • Za veganski obrok, izostavite parmezan ili ga zamijenite nutritivnim kvascem.

Salata od kelja i badema je savršen obrok za užurbane dane ili kao lagana večera. Bogata je antioksidansima, vlaknima i zdravim mastima, što je čini idealnom za održavanje energije i vitalnosti. Isprobajte ovaj recept i otkrijte kako zdrava prehrana može biti jednostavna i ukusna!

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti