Zašto trebate svaki dan jesti bademe?

Zašto trebate svaki dan jesti bademe?

Zašto trebate svaki dan jesti bademe?
  • Objavljeno: Subota, 20.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Brojna dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Iako sadrže visok udio masti, imaju odlična nutritivna svojstva, hranjivi su i jako zdravi. Koliko su bademi dobri za naše zdravlje, kolika je njihova nutritivna vrijednost i kako utječu na mršavljenje, doznajte u nastavku.

Jedna porcija badema (28 grama) sadrži:

  • 3.5 grama vlakana
  • 6 grama proteina
  • 14 grama masti
  • 37% vitamina E
  • 32% mangana
  • 20% magnezija.

Bademi su također jako dobar izvor bakra, vitamina B2 i fosfora, ali imaju visoku kalorijsku vrijednost. Naime, jedna porcija badema sadrži oko 160 kalorija.

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata

Antioksidanti štite stanice od oksidacijskog oštećenja koje može oštetiti molekule unutar stanica, ubrzati proces starenja i povećati rizik od nastanka niza bolesti i kroničnih upala. uključujući različite vrste raka.

Većinu antioksidanata pronalazimo u smeđoj korici badema, zbog čega stručnjaci savjetuju da ih ne gulite. Jedno istraživanje je pokazalo da bademi kod pušača mogu smanjiti razinu oksidacijskog stresa za čak 35% nakon samo 4 tjedna svakodnevne konzumacije.

Bademi smanjuju rizik od raka

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale i kancerogenih stanica. Znanstvenici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka brojnih vrsta karcinom, posebno raka debelog crijeva, raka prostate i raka dojke.

Bademi su odličan izvor vitamina E

Vitamin E je vitamin topiv u masti i ima moćno antioksidacijsko djelovanje. Zadržava se na staničnoj membrani i štiti stanice od oksidacijskog oštećenja.

Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E. Jedna porcija badema će zadovoljiti čak 37% ukupne preporučene dnevne vrijednosti vitamina E. Nekoliko istraživanja je pokazalo da povećanje unosa vitamina E može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.

Bademi reguliraju razinu šećera u krvi

Ovi orašasti plodovi sadrže malo ugljikohidrata, a puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini odličnima za regulaciju razine šećera kod dijabetičara.

Bademi su također jako dobar izvor magnezija koji sudjeluje u više od 300 tjelesnih procesa, uključujući i kontrolu razine šećera u krvi. Preporučena dnevna doza magnezija je od 310 do 420 miligrama, a 60 grama badema sadrži čak 150 miligrama magnezija. To znači da bademi u kombinaciji s drugim dobrim izvorima magnezija mogu pomoći zadovoljiti dnevne potrebe tijela za magnezijem.

Istraživanja su pokazala da dijabetičari vrlo često boluju od manjka magnezija, što otežava održavanje stabilne razine šećera i narušava oslobađanje i djelovanje inzulina. Bademi, kao i ostale namirnice bogate magnezijem, mogu pomoći u prevenciji metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Bademi pomažu u regulaciji krvnog tlaka

Visok krvni tlak (hipertenzija) je jedan od vodećih uzročnika srčanog i moždanog udara, i zatajenja bubrega. Manjak magnezija je usko povezan s povišenom razinom krvnog tlaka, bez obzira na tjelesnu težinu.

Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa magnezija možete regulirati razinu krvnog tlaka. Većina ljudi ne unosi dovoljno magnezija, zbog čega stručnjaci preporučuju redovito konzumiranje badema.

Bademi reguliraju razinu kolesterola

Povišena razina lošeg (LDL) kolesterola može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da se razina LDL kolesterola dramatično smanjila kod osoba koje svakodnevno konzumiraju bademe. Osim što smanjuju razinu LDL kolesterola, bademi povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola, što je vrlo važno u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava.

Bademi potiču mršavljenje

Tijelo uopće ne apsorbira 10 do 15% kalorija iz badema, a istraživanja su pokazala da bademi mogu potaknuti rad metabolizma. Mogu spriječiti i ukloniti žudnju za grickalicama, a vašem tijelu osigurati niz nutritivnih spojeva.

Jedno istraživanje je pokazalo da pretile žene koje svakodnevno konzumiraju bademe puno brže primijete rezultate mršavljenja na području struka od žena koje ne konzumiraju bademe.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije