Kelj je najbolji izvor vitamina K!
250 grama kelja će zadovoljiti čak 2600% od preporučene dnevne doze vitamina K. Kelj je najbolji izvor vitamina K, za kojega je dokazano da smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Kelj je dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, tiamina, riboflavina, folne kiseline, željeza, magnezija i fosfora, a jako dobar izvor vitamina A, C, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana.
Dosadašnja istraživanja su pokazala da kelj smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica jer je odličan izvor antioksidanata, protuupalnih spojeva, omega 3 i 6 masnih kiselina.
Isprobajte recept za smoothie od kelja i lanenih sjemenki!
Znanstvenici su ustanovili da kelj smanjuje rizik od nastanka sljedećih bolesti i poremećaja:
Isprobajte recept za salatu od kelja i batata!
Stručnjaci ističu da kelj ne biste trebali previše termički obrađivati jer se termičkom obradom gube ljekovita svojstva. Kelj je najbolje jesti svjež, a možete ga dodati u smoothie ili pripremati sok od kelja koji ima čudesna ljekovita svojstva. Kelj možete jesti i kao salatu.
-
Recept dana
Zapečeni tost sa šunkom, jajetom i sirom
20 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345