Domaći džem od jagoda

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Domaći džem od jagoda nezaobilazan je klasik u svakoj kuhinji tijekom sezone svježih jagoda. Priprema ovog mirisnog namaza vraća nas u djetinjstvo i podsjeća na okuse koje su stvarale naše bake. Osim što je jednostavan za izradu, domaći džem omogućuje vam kontrolu sastojaka i količine šećera, pa ga možete prilagoditi vlastitom ukusu ili posegnuti za zdravijim varijantama. Bilo da ga mazate na kruh, dodajete u jogurt ili koristite kao punjenje za kolače, domaći džem od jagoda uvijek je pravi izbor.
Sastojci
-
1,3 kg očišćenih jagoda (oko 1,5 kg neočišćenih)
-
1 limun
-
400 g šećera
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 20 g):
-
Energija: 34 kcal
-
Proteini: 0,1 g
-
Masti: 0 g
-
Ugljikohidrati: 8,8 g
-
Vlakna: 0,2 g
-
Prirodni šećeri: 8,8 g
Priprema
-
Jagode očistite, operite i narežite na četvrtine.
-
Stavite ih u duboku posudu i pomiješajte sa šećerom. Ostavite da stoje oko 15 minuta, dok puste tekućinu.
-
Limun operite, narežite na kolutiće i dodajte u jagode.
-
Sve zajedno stavite kuhati na jaku vatru uz povremeno miješanje.
-
Kada jagode zakuhaju, smanjite vatru i kuhajte dok se smjesa ne reducira na željenu gustoću (oko 90 minuta). Povremeno skidajte pjenu s površine.
-
Oko 15 minuta prije kraja kuhanja izvadite limun.
-
Kada džem postigne željenu gustoću (provjerite tako da malo džema stavite na tanjurić i ohladite), prebacite ga u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i preokrenite naopako na 15 minuta.
-
Staklenke vratite u toplu, otvorenu pećnicu i ostavite da se ohlade5.
Prijedlog za serviranje
-
Namažite džem na svježi kruh ili topli tost.
-
Poslužite uz palačinke, vafle ili kao dodatak jogurtu i zobenoj kaši.
-
Koristite kao punjenje za kolače, kiflice ili pite.
Dodatni savjeti
-
Za gušći džem dodajte džemfix ili prirodni pektin iz limuna.
-
Džem bez šećera i konzervansa čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar dva tjedna6.
-
Sterilizacija staklenki je ključna za dugotrajnost – staklenke i poklopce zagrijte u pećnici na 100°C prije punjenja35.
-
Ako volite komadiće voća, nemojte potpuno usitniti jagode prije kuhanja.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaDžem od jagoda, meda i chia sjemenki20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od breskve i jagoda1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od jagoda i rabarbare45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od jagoda i chia sjemenki25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od chia sjemenki i jagoda45 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaPohane hrenovke u tijestu - corn dog30 min12345
-
JuheKrem juha od poriluka i krumpira40 min12345
-
Jela od mesaJuneće šnicle u saftu2:40h12345
-
DesertiCheesecake sladoled s jagodama20 min12345
-
DesertiJagode u čokoladi10 min12345
-
Jela od mesaMesne okruglice punjene sirom40 min12345