Domaći njoki od krumpira

Domaći njoki od krumpira

Domaći njoki od krumpira
  • Objavljeno: Petak, 22.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Njoki od krumpira klasično su jelo koje se lako priprema i idealan je prilog ili samostalan obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Njoki od krumpira jedno su od najomiljenijih jela koje se pripremaju diljem Europe, a posebnu popularnost imaju zbog svoje jednostavnosti i svestranosti. Domaći njoki su mekani, lagani i idealni za sve prilike – bilo kao glavno jelo ili prilog. Priprema zahtijeva malo truda, ali rezultira autentičnim okusom i teksturom koju je teško nadmašiti kupovnim proizvodima.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 600-700 g brašnastog krumpira (najbolje stariji, žuti)

  • 150 g glatkog bijelog brašna (po potrebi više)

  • 1 jaje

  • 1 puna žlica maslaca

  • Sol po ukusu

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g gotovih njoka):

  • Energija: 250 kcal

  • Proteini: 6 g

  • Masti: 2 g

  • Ugljikohidrati: 50 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 1 g


Priprema

  1. Krumpire operite i skuhajte u kori dok ne omekšaju (oko 40-60 minuta).

  2. Ogulite ih dok su još topli i propasirajte ili zgnječite vilicom do glatke teksture.

  3. U toplu kašu dodajte sol i maslac, dobro promiješajte da se maslac otopi.

  4. Umutite jaje i dodajte ga u smjesu, lagano promiješajte.

  5. Postupno dodajte brašno i mijesite tijesto dok ne dobijete glatku, mekanu kuglu koja se ne lijepi za ruke. Nemojte dodavati previše brašna kako njoki ne bi postali tvrdi.

  6. Tijesto podijelite na 3-4 dijela, svaki oblikujte u dugi valjak debljine oko 2 cm.

  7. Valjke narežite na komade dužine oko 2 cm.

  8. Po želji, svaki njok možete oblikovati pritiskom prsta ili preći preko vilice da dobiju karakteristične udubine koje bolje upijaju umak.

  9. Zakuhajte veliku količinu posoljene vode, pa u nekoliko navrata kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute).

  10. Izvadite ih šupljom žlicom i stavite u posudu s malo maslaca ili ulja da se ne zalijepe.

Prijedlog za serviranje

Njoke poslužite uz umak od rajčice, mesni saft, pesto ili jednostavno prelivene maslacem i posipane ribanim parmezanom. Odličan su prilog uz pečeno meso ili povrće.

Dodatni savjeti

  • Za najbolji rezultat koristite krumpir s visokim udjelom škroba (brašnasti), jer daje mekanije njoke.

  • Nemojte previše mijesiti tijesto jer će njoki postati tvrdi i gumeni.

  • Tijesto držite na pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo.

  • Njoke kuhajte u više manjih porcija da se ne bi lijepili i raskuhali.

  • Ako želite, njoke možete preći preko vilice ili ribeža da dobiju karakterističan oblik i bolje upijaju umak.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti