Domaći njoki od krumpira

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Njoki od krumpira jedno su od najomiljenijih jela koje se pripremaju diljem Europe, a posebnu popularnost imaju zbog svoje jednostavnosti i svestranosti. Domaći njoki su mekani, lagani i idealni za sve prilike – bilo kao glavno jelo ili prilog. Priprema zahtijeva malo truda, ali rezultira autentičnim okusom i teksturom koju je teško nadmašiti kupovnim proizvodima.
Sastojci
-
600-700 g brašnastog krumpira (najbolje stariji, žuti)
-
150 g glatkog bijelog brašna (po potrebi više)
-
1 jaje
-
1 puna žlica maslaca
-
Sol po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g gotovih njoka):
-
Energija: 250 kcal
-
Proteini: 6 g
-
Masti: 2 g
-
Ugljikohidrati: 50 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 1 g
Priprema
-
Krumpire operite i skuhajte u kori dok ne omekšaju (oko 40-60 minuta).
-
Ogulite ih dok su još topli i propasirajte ili zgnječite vilicom do glatke teksture.
-
U toplu kašu dodajte sol i maslac, dobro promiješajte da se maslac otopi.
-
Umutite jaje i dodajte ga u smjesu, lagano promiješajte.
-
Postupno dodajte brašno i mijesite tijesto dok ne dobijete glatku, mekanu kuglu koja se ne lijepi za ruke. Nemojte dodavati previše brašna kako njoki ne bi postali tvrdi.
-
Tijesto podijelite na 3-4 dijela, svaki oblikujte u dugi valjak debljine oko 2 cm.
-
Valjke narežite na komade dužine oko 2 cm.
-
Po želji, svaki njok možete oblikovati pritiskom prsta ili preći preko vilice da dobiju karakteristične udubine koje bolje upijaju umak.
-
Zakuhajte veliku količinu posoljene vode, pa u nekoliko navrata kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute).
-
Izvadite ih šupljom žlicom i stavite u posudu s malo maslaca ili ulja da se ne zalijepe.
Prijedlog za serviranje
Njoke poslužite uz umak od rajčice, mesni saft, pesto ili jednostavno prelivene maslacem i posipane ribanim parmezanom. Odličan su prilog uz pečeno meso ili povrće.
Dodatni savjeti
-
Za najbolji rezultat koristite krumpir s visokim udjelom škroba (brašnasti), jer daje mekanije njoke.
-
Nemojte previše mijesiti tijesto jer će njoki postati tvrdi i gumeni.
-
Tijesto držite na pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo.
-
Njoke kuhajte u više manjih porcija da se ne bi lijepili i raskuhali.
-
Ako želite, njoke možete preći preko vilice ili ribeža da dobiju karakterističan oblik i bolje upijaju umak.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaBezglutenski njoki od batata1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s umakom od grčkog jogurta45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaSloženac od krumpira i poriluka1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni njoki sa sirom i špinatom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDomaći njoki od cvjetače20 min12345
Popularni recepti
-
SalateSalata od kvinoje i feta sira25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaUštipci od tikvica40 min12345
-
DesertiJabuke u šlafroku25 min12345
-
DesertiBrownie s tikvicama45 min12345
-
Jela od mesaTortilje sa šunkom i sirom10 min12345
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345