Složenac od krumpira i poriluka
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 300 g poriluka, narezanih na komadiće
- 150 g mrkve, naribane
- 2 velike žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica suhog ružmarina
- 900 g krumpira, narezanih na tanke ploške
- 225 ml povrtnog temeljca
- grančica ružmarina
- sol
- crni papar
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
2. U dubokoj tavi na ulju popržite poriluk i mrkvu. Smanjite vatru i poklopite te ostavite tako dok sastojci ne omekšaju. Dodajte ružmarin, sol i papar te se dobro promiješajte.
3. Na dno vatrostalne zdjele stavite trećinu krumpira, a na to zatim polovicu pripremljenog pvrća. Ponovite slojeve tako da posljednji sloj bude krumpir. Zatim prelijte temeljcem.
4. Poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 50 minuta skinite poklopac i nastavite peći nepokriveno dodatnih 20 minuta.
5. Ukrasite ružmarinom i poslužite.
Poriluk je drevni usjev i u najbližem je srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i drugim vrstama luka. Ovo niskokalorično povrće sadrži ugljikohidrate i vlakna, neke bjelančevine i zanemarivu količinu masti. Također sadrži željezo, kalcij, natrij, cink, magnezij, kalij, vitamine A, C, E, K, B i folnu kiselinu. Poriluk može pomoći u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola, dobar je za jačanje imunološkog sustava i detoksikaciju organizma.
Vezani sadržaj:
Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s umakom od grčkog jogurta!45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPita od krumpira45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaSloženac od tikvica i kukuruza1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaSočan pomfrit s češnjakom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaHrskavi krumpiri iz pećnice55 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti