Pohani patlidžan s umakom od vrhnja ili jogurta
 
    Pohani je patlidžan odlična zamjena za meso ili ukusan međuobrok u kombinaciji s umakom od vrhnja ili jogurta i češnjaka.
            
            
                        Izvor slike: Canva                    
                
                
            
                
                    Vrijeme pripreme: 40 min
                
                
                
                    Težina recepta:
                    
            
            - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za pohane patlidžane:
- 1 veliki patlidžan (oko 500 grama)
- 2 jaja
- 120 grama brašna
- 120 grama krušnih mrvica
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- ulje za prženje
Za umak:
- 1 šalica vrhnja ili grčkog jogurta
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (ili drugog začinskog bilja po želji)
Patlidžani su popularna mediteranska namirnica ljetne sezone i iako se mogu dodavati u rižota, miksati u krem juhe ili peći u složencima, varijanta u kojoj se pohaju je zasigurno jedna od najpoznatijih. Pohanim patlidžanima smo u ovom receptu dodali i ukusan umak od vrhnja ili grčkog jogurta s češnjakom koji će savršeno upotpuniti doživljaj ovog jela, koje uz dodatak priloga od riže ili s pire krumpirom može postati i potpuni ručak ili večera.
Priprema
Pohani patlidžan:
- Patlidžan narežite na kolutove.
- Posolite ih i ostavite da odstoje 15-20 minuta.
- Pripremite tri zdjele: u prvu stavite brašno, u drugu razmutite jaja s mlijekom, a u treću stavite krušne mrvice.
- Osušite kolutove patlidžana papirnatim ručnikom.
- Svaki kolut prvo umočite u brašno, zatim u jaja s mlijekom, pa u krušne mrvice.
- Kolutove pržite u zagrijanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi.
- Izvadite ih i stavite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
Umak od vrhnja ili jogurta:
- Pomiješajte vrhnje ili jogurt s limunovim sokom, nasjeckanim češnjakom, solju i paprom.
- Dodajte nasjeckani peršin ili drugo začinsko bilje po želji.
- Dobro promiješajte sve sastojke i poslužite umak uz patlidžane.
        Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica    
     Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    