Pohani patlidžan s umakom od vrhnja ili jogurta

Pohani patlidžan s umakom od vrhnja ili jogurta

Pohani patlidžan s umakom od vrhnja ili jogurta
  • Objavljeno: Utorak, 25.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pohani je patlidžan odlična zamjena za meso ili ukusan međuobrok u kombinaciji s umakom od vrhnja ili jogurta i češnjaka.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za pohane patlidžane:

  • 1 veliki patlidžan (oko 500 grama)
  • 2 jaja
  • 120 grama brašna
  • 120 grama krušnih mrvica
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • ulje za prženje

Za umak:

  • 1 šalica vrhnja ili grčkog jogurta
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (ili drugog začinskog bilja po želji)

Patlidžani su popularna mediteranska namirnica ljetne sezone i iako se mogu dodavati u rižota, miksati u krem juhe ili peći u složencima, varijanta u kojoj se pohaju je zasigurno jedna od najpoznatijih. Pohanim patlidžanima smo u ovom receptu dodali i ukusan umak od vrhnja ili grčkog jogurta s češnjakom koji će savršeno upotpuniti doživljaj ovog jela, koje uz dodatak priloga od riže ili s pire krumpirom može postati i potpuni ručak ili večera.

Priprema

Pohani patlidžan:

  1. Patlidžan narežite na kolutove.
  2. Posolite ih i ostavite da odstoje 15-20 minuta.
  3. Pripremite tri zdjele: u prvu stavite brašno, u drugu razmutite jaja s mlijekom, a u treću stavite krušne mrvice.
  4. Osušite kolutove patlidžana papirnatim ručnikom.
  5. Svaki kolut prvo umočite u brašno, zatim u jaja s mlijekom, pa u krušne mrvice.
  6. Kolutove pržite u zagrijanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi.
  7. Izvadite ih i stavite na papirnati ručnik da upije višak ulja.

Umak od vrhnja ili jogurta:

  1. Pomiješajte vrhnje ili jogurt s limunovim sokom, nasjeckanim češnjakom, solju i paprom.
  2. Dodajte nasjeckani peršin ili drugo začinsko bilje po želji.
  3. Dobro promiješajte sve sastojke i poslužite umak uz patlidžane.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti