Uštipci od tikvica

Uštipci od tikvica

Uštipci od tikvica
  • Objavljeno: Petak, 01.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uštipci od tikvica - lagana i zdrava grickalica koja nestaje u trenu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Uštipci od tikvica su omiljeno jelo koje se lako priprema i može se poslužiti u raznim prilikama. Ovi uštipci su lagani, a zahvaljujući dodatku grčkog jogurta dobivaju posebnu mekoću i prozračnost.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 400 g tikvica (naribanih i ocijeđenih)

  • 200 ml grčkog jogurta

  • 1 jaje

  • 1 žličica praška za pecivo

  • 300-400 g glatkog brašna

  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan, po želji)

  • 1 žličica soli

  • ½ žličice papra

  • Ulje za prženje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):

  • Energija: 280 kcal

  • Proteini: 12 g

  • Masti: 8 g

  • Ugljikohidrati: 35 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 5 g

Ovaj obrok je dobar izvor proteina i vlakana, a umjerene količine masti i ugljikohidrata čine ga uravnoteženim izborom.


Priprema

  1. Naribajte tikvice, posolite ih i ostavite 15-30 minuta da puste višak vode. Nakon toga ih dobro ocijedite.

  2. U velikoj zdjeli umutite jaje s grčkim jogurtom, dodajte sitno nasjeckani češnjak, sol i papar.

  3. Dodajte ocijeđene tikvice u smjesu, zatim umiješajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete smjesu gušću od one za palačinke, ali ne previše gustu.

  4. U tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Kašikom vadite smjesu i oblikujte uštipke. Pržite ih sa svake strane 3-4 minute dok ne dobiju zlatnožutu boju.

  5. Izvadite uštipke na papirnati ubrus da upiju višak masnoće.

Prijedlog za serviranje

Uštipci od tikvica poslužite tople, uz dodatak umaka od grčkog jogurta začinjenog svježim začinskim biljem poput peršina ili kopra. Odlično se slažu i sa svježom sezonskom salatom ili kao prilog uz glavno jelo.

Dodatni savjeti

  • Dobro ocijeđene tikvice ključne su za hrskave i ne premasne uštipke.

  • Po želji dodajte začine poput dimljene paprike, vlasca ili peršina za dodatni okus.

  • Za zdraviju verziju, uštipke možete peći u pećnici na papiru za pečenje umjesto prženja.

  • Smjesu prilagodite gustoćom dodavanjem više ili manje brašna, ovisno o veličini tikvica i količini vode koju puste.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti