Synopen mast

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Synopen mast

Što Synopen mast sadrži?

Djelatna tvar Synopen masti je kloropiraminklorid.

1 g Synopen masti sadrži 10 mg kloropiraminklorida.

Pomoćne tvari su: stearatna kiselina, tvrdi parafin, bijeli vosak, metilparahidroksibenzoat, propilparahidroksibenzoat, oksikinolinsulfat, glicerol, trolamin, natrijev laurilsulfat, etilen glikol mono palmito stearat, stearilni alkohol, amonijak , koncentrirana otopina, miris Chemoderm 839, pročišćena voda.

Kako Synopen mast izgleda i sadržaj pakiranja

Synopen mast je bijele boje i ugodnog mirisa.

Synopen mast dostupna je u pakiranju od jedne aluminijske tube, u kutiji, koja sadrži 20 g masti.

Kako čuvati Synopen mast?

Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Čuvati na temperaturi ispod 25°C.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Primjena

Što je Synopen mast i za što se koristi?

Djelatna tvar Synopen masti je kloropiramin. To je antihistaminik jakog djelovanja. Antihistaminici sprječavaju učinke histamina, tvari koja se stvara u tijelu, a koja sudjeluje u nastanku alergijskih reakcija. Onemogućavajući djelovanje histamina, antihistaminici pomažu u olakšanju alergijskih simptoma.

Synopen mast se upotrebljava kod kožnih reakcija praćenih svrbežom uslijed uboda insekata i koprivnjače   (crveni osip promjenjive veličine i oblika sa svrbežom.

Synopen mast smiruje, odnosno uklanja svrbež već 5-10 minuta nakon primjene te ima i lokalno anestetičko djelovanje.

Doziranje

Kako primjenjivati Synopen mast?

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako su Vam rekli Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Synopen mast se u tankom sloju nanosi i utrlja u oboljeli dio kože dva ili tri puta na dan. Nakon nanošenja masti oprati ruke!

Ako se simptomi, uz primjenu Synopen masti, pogoršavaju ili se ne ublaže tijekom 3 dana primjene lijeka, potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Ako primijenite više Synopen masti nego što ste trebali

Štetni utjecaj prekomjerne upotrebe Synopen masti nije zabilježen.

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Synopen mast:

  • ako ste preosjetljivi na djelatnu tvar kloropiramin ili neki drugi sastojak ovog lijeka.
  • ako je koža inficirana, oštećena i vlaži ili ako imate ekcem.

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Synopen mast. Synopen mast ne smijete nanositi na velike površine kože.

Ne preporuča se nanošenje kod novorođenčadi (do mjesec dana starosti), te na veću površinu kože dojenčadi i male djece, posebno ako je oštećena ili upaljena.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

Tijekom trudnoće i dojenja Synopen mast primjenjuje se samo ako je nužno i to u malim količinama i što kraće. Ako dojite, ne primjenjujte Synopen mast na bradavicama.

Upravljanje vozilima i strojevima

Synopen mast nema utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Synopen sadrži stearilni alkohol, metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat

Synopen mast sadrži stearilni alkohol koji može izazvati lokalne kožne reakcije te metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat koji mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Pri primjeni Synopen masti moguća je fotoosjetljivost (osjetljivost kože pri izlaganju suncu) te reakcije preosjetljivosti (alergijske reakcije), posebno na koži (npr. osip).

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci