A. Vogel Echinaforce forte tablete

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
A. Vogel Echinaforce forte tablete

Što A. Vogel Echinaforce forte tablete sadrže?

Djelatne tvari: 1 tableta sadržava 1140 mg tinkture (kao suhi ekstrakt) iz Echinacea purpurea (L.) Moench, herba recens (svježa zelen purpurne rudbekije) (1:12) i 60 mg tinkture (kao suhi ekstrakt) iz Echinacea purpurea (L.) Moench, radix recens (svježi korijen purpurne rudbekije) (1:11); ekstrakcijsko otapalo: etanol 65 % V/V

Pomoćne tvari: laktoza hidrat, preželatinirani škrob, sojini polisaharidi, magnezijev stearat.

Kako A. Vogel Echinaforce forte tablete izgledaju i sadržaj pakovanja?

A. Vogel Echinaforce forte tablete su okrugle, bikonveksne, zelenkaste tablete aromatskog mirisa i aromatskog, slatkog i anestezirajućeg okusa.

A. Vogel Echinaforce forte tablete su dostupne u sljedećim pakovanjima:

30 ili 40 tableta u smeđoj staklenoj bočici s pokrovom od aluminijske folije i sa sigurnosnim aluminijskim zatvaračem, u kutiji.

Kako čuvati A. Vogel Echinaforce forte tablete?

A. Vogel Echinaforce forte tablete morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Neotvoreni lijek se može čuvati 3 godine, na suhom i pri temperaturi do 25°C.

Nakon otvaranja lijek treba iskoristiti unutar 3 mjeseca.

A. Vogel Echinaforce forte tablete se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što su A. Vogel Echinaforce forte tablete i za što se koriste?

A. Vogel Echinaforce forte tablete su biljni lijek za pomoć pri liječenju i prevenciji simptoma obične prehlade kao što su kašalj, suzenje očiju, grlobolja, glavobolja te bol u mišićima. Za poboljšanje fizičke otpornosti pri osjetljivosti na običnu prehladu, prehladu popraćenu vrućicom i ponavljajućim infekcijama.

Doziranje

Kako uzimati A. Vogel Echinaforce forte tablete?

S primjenom ovog lijeka u svrhu liječenja treba započeti čim se zamijete prvi znakovi obične prehlade.

Doziranje

Adolescenti stariji od 12 godina, odrasli i starije osobe

Za liječenje: 2-3 x 1 tableta dnevno.

Za prevenciju: 2 x 1 tableta dnevno.

Djeca (između 6 i 12 godina starosti)

Za liječenje: 1-2 x 1 tableta dnevno.

Za prevenciju: 1 x 1 tableta dnevno.

Ne smiju ga koristiti djeca mlađa od godinu dana.

Niti u prevenciji niti u liječenju A. Vogel Echinaforce forte tablete se ne bi smjele koristiti neprekidno dulje od 8 tjedana.

Ako simptomi traju dulje od 14 dana, posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Samo za oralnu primjenu.

Tablete je potrebno uzeti prije obroka s malo vode ili ih otopiti u ustima.

Ako uzmete više A. Vogel Echinaforce forte tableta nego što ste trebali

Do sada nije prijavljen niti jedan slučaj predoziranja ovim lijekom. Ukoliko Vam se čini da ste uzeli preveliku količinu javite se liječniku.

Ako ste zaboravili uzeti A. Vogel Echinaforce forte tablete

Ako ste zaboravili uzeti redovnu dozu A. Vogel Echinaforce forte tableta, pričekajte i uzmite slijedeću dozu prema uobičajenom vremenskom rasporedu.

Nemojte uzimati dvostruku dozu kako bi nadoknadili preskočenu.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom A. Vogel Echinaforce forte tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte uzimati A. Vogel Echinaforce forte tablete:

  • ako imate od ranije poznatu preosjetljivost na djelatnu tvar, na biljke iz porodice glavočika (Asteraceae (Compositae)) ili bilo koju pomoćnu tvar.
  • ako bolujete od neke progresivne sistemske bolesti, autoimune bolesti, bolesti imunološkog sustava ili bolesti bijelih krvnihstanica. A. Vogel Echinaforce forte tablete se ne smiju davati djeci mlađoj od godinu dana.

Budite oprezni s A. Vogel Echinaforce forte tabletama:

  • ako ste skloni alergijama. U tom slučaju potražite savjet svog liječnika prije početka primjene lijekova koji sadrže purpurnu rudbekiju (Echinaceu).
  • Ovaj proizvod sadrži laktozu. Ukoliko imate rijetku nasljednu bolest nepodnošenja galaktoze, nedostatak enzima Lapp laktaze ili malapsorpciju glukoze-galaktoze u tom slučaju ne bi trebali uzimati ovajlijek.
  • Ovaj proizvod sadrži sojine polisaharide pa ako ste alergični na kikiriki ili soju u tom slučaju ne bi smjeli koristiti ovajlijek.

Uzimanje drugih lijekova s A. Vogel Echinaforce forte tabletama

Nije zabilježeno da A. Vogel Echinaforce forte tablete utječu na djelovanje drugih lijekova.

Trudnoća i dojenje

Iako nisu zabilježeni štetni učinci na trudnoću ili zdravlje fetusa/novorođenčeta, zbog nedostatnih podataka o mogućim štetnim učincima, ne preporučuje se primjena ovog lijeka tijekom trudnoće i dojenja, osim ukoliko Vam to nije preporučio Vaš liječnik.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nema podataka o utjecaju na upravljanje vozilima i rad na strojevima.

Ostala upozorenja

Ukoliko tijekom primjene A. Vogel Echinaforce forte tableta dođe do pogoršanja simptoma ili se pojavi visoka temperatura, javite se svome liječniku ili ljekarniku.

Kao i svi drugi lijekovi A. Vogel Echinaforce forte tablete mogu izazvati nuspojave. Iz dostupnih podataka ne može se procijeniti učestalost nuspojava.

U pojedinačnim slučajevima mogu se pojaviti reakcije preosjetljivosti sa znakovima kao što su osip, svrbež, Stevens-Johnsonov sindrom (teške reakcije preosjetljivosti na koži), Quinckeov edem (oticanje usnica, jezika, lica i vrata, oticanje tijela npr. ruku), otežano disanje, astma a u pojedinačnim slučajevima i anafilaktički šok (teška reakcija preosjetljivosti).

Ako se javi bilo koji od navedenih znakova preosjetljivosti, prestanite uzimati A. Vogel Echinaforce forte tablete i hitno otiđite u najbližu bolnicu.

Smanjenje broja bijelih krvnih stanica (leukocita) može se javiti nakon dugotrajne primjene (dulje od 8 tjedana).

Prijavljeni su učinci na autoimune bolesti, bolesti kod kojih tijelo napada svoje vlastite stanice kao što su encefalitis (upala mozga), eritema nodozum (crvenilo kože sa čvorićima), imunotrombocitopenija (smanjen broj krvnih pločica), Evansov sindrom (istodobno razaranje crvenih krvnih stanica i krvnih pločica) i Sjörgenov sindrom (kronična sustavna upalna bolest sa znakovima kao što su suhoća usta, očiju i drugih sluznica) uz poremećaj tubularne funkcije bubrega

Za očekivati je da učestalost, vrsta i težina nuspojava kod djece odgovara onima zabilježenim kod odraslih.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci