Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g sadrži?

Djelatna je tvar klotrimazol.

Jedan gram kreme sadrži 20 mg klotrimazola.

Pomoćne su tvari benzilni alkohol, cetilpalmitat, cetilni i stearilni alkohol, oktildodekanol, polisorbat 60, sorbitanstearat, pročišćena voda.

Kako Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g izgleda i sadržaj pakovanja?

Jedna kutija s lijekom Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g sadrži 20 g kreme za rodnicu u aluminijskoj tubi s membranom i PE zatvaračem na navoj i 3 aplikatora.

Krema za rodnicu bijela je i bez mirisa.

Kako čuvati lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g?

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Lijek valja čuvati pri temperaturi do 25°C.

Rok valjanosti i način čuvanja u primjeni: 3 mjeseca nakon prvog otvaranja.

Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što je Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g i za što se  koristi?

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava ljekoviti sastojak klotrimazol, koji je derivat imidazola sa širokim spektrom protugljivičnoga djelovanja.

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g upotrebljava se u bolesnica u dobi od 12. godine života nadalje:

 • za liječenje infekcija spolnih organa (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Na vanjskom spolnom organu obično se javljaju svrbež, crvenilo, otečenost i ranice koje peku. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Na temelju precizne dijagnoze koju odredi liječnik lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g upotrebljava se također:

 • za liječenje infekcija spolnih organa koje izazove parazit Trichomonas vaginalis u kombinaciji s drugim peroralnim lijekovima koje propiše liječnik. Znakovi i simptomi takve infekcije: obilan zelenožućkast iscjedak, blaga upala vanjskoga spolnog organa, bol pri mokrenju i bolan spolni odnos;
 • za liječenje infekcija koje se javljaju nakon prethodne infekcije, obično zbog invazije gljivica ili bakterija otpornih na primijenjeni lijek (tzv. superinfekcije).

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g upotrebljava se i za liječenje infekcija stidnih usana i predjela oko njih (kandidni vulvitis) te za liječenje upale glavića i kožice muškog uda (kandidni balanitis) koji uzrokuju kvasnice iz roda Candida. U muškaraca se   infekcija očituje kao sitan bijeli osip, svrbež te blaga upala glavića i kožice spolnog  uda.

Gljivične infekcije spolnih organa mogu se pojaviti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama na sluznicama spolnih organa, a mogu ih  izazvati:

 • uporaba nekih lijekova (npr. antibiotici, peroralna kontracepcijska sredstva – tablete),
 • neke bolesti i stanja (npr. šećerna bolest, menstruacija, trudnoća),
 • stres, uporaba agresivnih sredstava za pranje za intimnu njegu i ispiranje rodnice, uporaba donjeg rublja od umjetnih tkanina koje nije dovoljno prozračno.
Doziranje

Kako koristiti lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g?

Pri uporabi lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g strogo se pridržavajte uputa za pravilnu uporabu, osim ako vam je liječnik propisao drukčije. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek je namijenjen odraslim bolesnicama i djevojkama u dobi od 12. godine života nadalje.

Doziranje i trajanje liječenja

Lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g namijenjen je za vaginalnu primjenu (primjenu u rodnici).

Za liječenje rodnice istisnite po jedno punjenje aplikatora (približno 5 g) što dublje u rodnicu tri uzastopne večeri. Najbolje je da pritom ležite na leđima i savijete noge. Pri svakoj uporabi treba uzeti novi aplikator za jednokratnu uporabu.

Za liječenje vanjskih spolnih organa (također i kod muškaraca) nanesite tanak sloj kreme od 2 do 3 puta na dan na vanjske spolne organe (do čmara u žena te na glavić i kožicu u muškaraca) te je utrljajte. Liječenje lijekom Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g obično traje od 1 do 2 tjedna.

Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od četiri dana od početka liječenja. Ako znaci infekcije posve ne nestanu, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi, obratite se liječniku.

Ukoliko su kod vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala) on se također mora podvrgnuti liječenju.

Uputa za pravilnu uporabu

 • Primjena kreme za rodnicu pomoću aplikatora
 • Otvorite tubu i na nju pričvrstite aplikator.
 • Opreznim stiskanjem tube punite aplikator toliko dugo dok klip ne dođe do kraja.
 • Skinite aplikator s tube, gurnite što dublje u rodnicu (najbolje je da pritom ležite na leđima) i pritiskanjem ga ispraznite.
 • Bacite prazan aplikator.

Ako uzmete više lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g nego što ste trebali

Nema izvještaja o slučajevima predoziranja lijekom Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g. Ako ste nenamjerno upotrijebili preveliku dozu kreme za rodnicu, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako ste zaboravili uzeti lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g

Ako ste uvečer zaboravili primijeniti dozu kreme za rodnicu, upotrijebite je sljedeće jutro, odnosno čim se sjetite. Nemojte upotrijebiti dvostruku dozu lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako prestanete uzimati lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g

Ako želite posve izliječiti gljivičnu infekciju i spriječiti njezino ponavljanje, ne smijete prijevremeno završiti liječenje ili odmah kad nestanu simptomi infekcije. Ako se za to ipak odlučite, velika je vjerojatnost da će se bolest ponoviti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Canesten krema za rodnicu, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Ukoliko imate vrućicu (temperatura 38°C ili više), bol u donjem dijelu abdomena, bol u leđima, neugodan miris iscjetka iz rodnice, mučninu, krvarenje iz rodnice i / ili bol u ramenu obratite se svom liječniku.

Nemojte koristiti lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na klotrimazol ili bilo koji sastojak lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g; u tom slučaju prije uporabe lijeka posavjetujte se s liječnikom;
 • za vrijeme menstruacije jer možda lijek neće pravilno djelovati.

Budite oprezni s lijekom Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g:

 • ako upotrebljavate kontracepcijska sredstva od lateksa (npr. dijafragmu ili kondom) jer lijek Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g može smanjiti njihovu učinkovitost;
 • ako se približava vrijeme kad ćete dobiti menstruaciju; liječenje lijekom Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g mora biti završeno prije početka menstruacije.

Uzimanje drugih lijekova s lijekom Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g

Istovremena uporaba lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g i oralnog takrolimusa (FK-506; imunosupresiv) može dovesti do povećane razine takrolimusa u krvi.

Obavijestite svojega liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek, pa i onda ako ste ga dobili bez recepta.

Trudnoća i dojenje

Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji  lijek.

Uporaba lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako vam je tako savjetovao liječnik. Pri uporabi lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g u prva tri mjeseca trudnoće potreban je oprez. U trudnoći ne preporučujemo uporabu aplikatora, već savjetujemo uporabu lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g bez aplikatora.

Upravljanje vozilima i strojevima

Pri uporabi lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g nije primijećen utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i  strojevima.

Kao i svi drugi lijekovi Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g  može izazvati  nuspojave.

Na mjestu primjene mogu se javiti ljuštenje sluznice, svrbež, osip, otok,  nelagoda,  pečenje, iritacija i bol. Moguće su također reakcije preosjetljivosti po cijelome tijelu, koje su različite jačine. Te reakcije mogu utjecati na kožu (svrbež, crvenilo), disanje (otežano disanje), protok krvi (npr. nizak krvni tlak ili ošamućenost) te na probavni sustav (mučnina, proljev). Može se javiti i bol u abdomenu.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci