Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema

Što lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema sadrži?

Djelatna tvar je klotrimazol.

Jedna tableta za rodnicu sadržava 500 mg klotrimazola.

1 g kreme sadržava 10 mg klotrimazola.

Pomoćne su tvari:

 • tableta za rodnicu: kalcijev laktat pentahidrat; kukuruzni škrob; krospovidon; silicijev dioksid, koloidni, bezvodni; laktatna kiselina; laktoza hidrat; magnezijev stearat; hipromeloza; celuloza, mikrokristalična.
 • krema: benzilni alkohol; cetilpalmitat; cetilni i stearilni alkohol; oktildodekanol; polisorbat 60; sorbitanstearat; pročišćena voda.

Kako lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema izgleda i sadržaj pakovanja?

Jedna kutija lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema sadrži 1 tabletu za rodnicu u aluminijskom blisteru i 1 aplikator za primjenu tablete za rodnicu, te 20 g kreme u aluminijskoj tubi s membranom i PE zatvaračem na navoj.

Tableta za rodnicu je duguljasta, bijele do žućkaste boje s natpisom MU na jednoj strani i oznakom BAYER na drugoj strani.

Krema je bijela i bez mirisa.

Kako čuvati lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema?

Lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Lijek valja čuvati pri temperaturi do 25°C.

Rok valjanosti i način čuvanja kreme u primjeni: 3 mjeseca nakon prvog otvaranja.

Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što je lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema i za što se koristi?

Lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava ljekoviti sastojak klotrimazol, koji je derivat imidazola sa širokim spektrom protugljivičnoga djelovanja.

Lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema upotrebljava se u bolesnica  u dobi od 12. godine života nadalje:

 • za liječenje infekcija spolnih organa (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Na vanjskom spolnom organu obično se javljaju svrbež, crvenilo, otečenost i ranice koje peku. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Na temelju precizne dijagnoze koju odredi liječnik lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema upotrebljava se također:

 • za liječenje infekcija spolnih organa koje izazove parazit Trichomonas vaginalis u kombinaciji s drugim peroralnim lijekovima koje propiše liječnik. Znakovi i simptomi takve infekcije: obilan zelenožućkast iscjedak, blaga upala vanjskoga spolnog organa, bol pri mokrenju i bolan spolni odnos;
 • za liječenje infekcija koje se javljaju nakon prethodne infekcije, obično zbog invazije gljivica ili bakterija otpornih na primijenjeni lijek (tzv. superinfekcije).

Lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema upotrebljava se i za liječenje infekcija stidnih usana i predjela oko njih (kandidni vulvitis) te za liječenje  upale glavića i kožice muškog uda (kandidni balanitis) koji uzrokuju kvasnice iz roda Candida. U muškaraca se infekcija očituje kao sitan bijeli osip, svrbež te blaga upala glavića i kožice spolnog uda.

Gljivične infekcije spolnih organa mogu se pojaviti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama na sluznicama spolnih organa, a mogu ih  izazvati:

 • uporaba nekih lijekova (npr. antibiotici, peroralna kontracepcijska sredstva – tablete),
 • neke bolesti i stanja (npr. šećerna bolest, menstruacija, trudnoća),
 • stres, uporaba agresivnih sredstava za pranje za intimnu njegu i ispiranje rodnice, uporaba donjeg rublja od umjetnih tkanina koje nije dovoljno prozračno.
Doziranje

Kako koristiti lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema?

Pri uporabi lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema strogo se pridržavajte uputa za pravilnu uporabu, osim ako vam je liječnik propisao drukčije. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek je namijenjen odraslim bolesnicama i djevojkama u dobi od 12. godine života nadalje.

Doziranje i trajanje liječenja

Lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema namijenjen je za vaginalnu primjenu (primjenu u rodnici).

Za liječenje rodnice tabletu za rodnicu treba gurnuti u rodnicu uvečer onako kako je opisano u uputi za pravilnu uporabu.

Za liječenje vanjskih spolnih organa (također i kod muškaraca) nanesite tanak sloj kreme od 2 do 3 puta na dan na vanjske spolne organe (do čmara u žena te na glavić i kožicu u muškaraca) te je utrljajte. Liječenje lijekom Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema obično traje od 1 do 2 tjedna.

Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od četiri dana od početka liječenja; nakon jednokratne doze simptomi infekcije mogu biti vidljivi još nekoliko dana. Ako znaci infekcije posve ne nestanu, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi, obratite se liječniku.

Ukoliko su kod vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala) on se također mora podvrgnuti liječenju.

Uputa za pravilnu uporabu

Primjena tablete za rodnicu bez aplikatora (pri uporabi u trudnoći)

Tabletu za rodnicu gurnite uvečer opranim rukama što dublje u rodnicu. Najbolje je da pritom ležite na leđima s malo savijenim nogama.

Primjena tablete za rodnicu pomoću aplikatora

 • Najprije izvucite klip aplikatora dok se ne zaustavi. Tabletu za rodnicu namjestite u aplikator tako da zaobljeni dio tablete (približno polovica tablete) viri van. Pritom prstima malo stisnite zaobljeni dio aplikatora.
 • Gurnite aplikator što dublje u rodnicu (najbolje je da pritom ležite na leđima).
 • Klip aplikatora oprezno gurnite do kraja dok se tableta ne smjesti u rodnici. Zatim izvadite aplikator.

Upozorenje

Ako je rodnica suha, tableta za rodnicu neće se posve otopiti. Iz rodnice će se izlučiti komadići tablete, koje možete vidjeti na donjem rublju. Da biste to izbjegli, preporučujemo da lijek gurnete što dublje u rodnicu. Ako se tableta za rodnicu u jednoj noći potpuno ne otopi, preporučujemo primjenu lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g.

Tijekom uzimanja tablete za rodnicu ne biste trebali koristiti tampone, sredstva za ispiranje rodnice, spermicide ili druge vaginalne proizvode.

Ako uzmete više lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema nego što ste trebali

Nema izvještaja o slučajevima predoziranja lijekom Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema. Ako ste nenamjerno upotrijebili preveliku dozu lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako ste zaboravili uzeti lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema

Ako ste uvečer zaboravili primijeniti tabletu za rodnicu / kremu za rodnicu, upotrijebite ih sljedeće jutro, odnosno čim se sjetite. Nemojte upotrijebiti dvostruku dozu tableta za rodnicu / kreme za rodnicu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako prestanete koristiti lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema

Ako želite posve izliječiti gljivičnu infekciju i spriječiti njezino ponavljanje, ne smijete prijevremeno završiti liječenje ili odmah kad nestanu simptomi infekcije. Ako se za to ipak odlučite, velika je vjerojatnost da će se bolest ponoviti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Ukoliko imate vrućicu (temperatura 38ºC ili više), bol u donjem dijelu abdomena, bol u leđima, neugodan miris iscjetka iz rodnice, mučninu, krvarenje iz rodnice i / ili bol u ramenu obratite se svom liječniku.

Nemojte koristiti lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g  krema:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na klotrimazol i/ili cetilni i stearilni alkohol ili bilo koji sastojak lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema;u tom slučaju prije uporabe lijeka posavjetujte se s liječnikom;
 • za vrijeme menstruacije jer možda lijek neće pravilno djelovati.

Budite oprezni s lijekom Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema:

 • ako upotrebljavate kontracepcijska sredstva od lateksa (npr. dijafragmu ili kondom) jer lijek Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema može smanjiti njihovu učinkovitost;
 • ako se približava vrijeme kad ćete dobiti menstruaciju; liječenje lijekom Canesten1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema mora biti završeno prije početka menstruacije.

Uzimanje drugih lijekova s lijekom Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema

Istovremena uporaba lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema  i oralnog takrolimusa (FK-506; imunosupresiv) može dovesti do povećane razine takrolimusa u krvi.

Obavijestite svojega liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek, pa i onda ako ste ga dobili bez recepta.

Trudnoća i dojenje

Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji  lijek.

Uporaba lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako vam je tako savjetovao liječnik. Pri uporabi lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema u prva tri mjeseca trudnoće potreban je oprez. U trudnoći ne preporučujemo uporabu aplikatora, već savjetujemo uporabu tablete za rodnicu i kreme bez  aplikatora.

Upravljanje vozilima i strojevima

Pri uporabi lijeka Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema nije primijećen utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i  strojevima.

Kao i svi drugi lijekovi Canesten 1 combi 500 mg tableta za rodnicu i 10 mg/g krema može izazvati nuspojave.

Na mjestu primjene mogu se javiti ljuštenje sluznice, svrbež, osip, otok,  nelagoda,  pečenje, iritacija i bol. Moguće su također reakcije preosjetljivosti po cijelome tijelu, koje su različite jačine. Te reakcije mogu utjecati na kožu (svrbež, crvenilo), disanje (otežano disanje), protok krvi (npr. nizak krvni tlak ili ošamućenost) te na probavni sustav (mučnina, proljev). Može se javiti i bol u abdomenu.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili  ljekarnika.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci