Plivasept blue

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Plivasept blue

Sastav

100 ml otopine sadržava:
0,8 g klorheksidindiglukonata u 80% etanolu.

Oprema

200 ml
500 ml*
3 l

Način čuvanja

Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima.

Čuvati zaštićeno od svjetlosti, podalje od plamena i izvora paljenja, te izvora topline, pri temperaturi do 25°C!

Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

Svojstva i djelovanje

Alkoholni antiseptik za ruke, gotov za uporabu, baktericid (prema HRN EN 1040 i pr EN 12054 – uključujući MRSA, i EN 1500-CEN/TC 216 te prema EN 13727 uključujući soj Acinetobacter baumanii), tuberkulocid (prema EN 14348), fungicid (prema HRN EN 1275, HRN EN 1650 te prema EN 13624) i potpuni virucid (prema EN 14476+A1).

Smanjuje transijentnu floru ruku u tijeku 30 sekundi za više od 99%. Ima produženo antimikrobno djelovanje 3 sata (prema EN 12791). Djeluje u prisutnosti organskih tvari. Sadrži sredstva za njegu kože, izvrsno se podnosi. Dermatološki je provjeren.

Indikacije

• higijenska dezinfekcija ruku (utrljavanje)
• kirurška priprema ruku (utrljavanje)

Doziranje

PLIVA®sept blue se rabi nerazrijeđen.

Higijenska dezinfekcija ruku

1. Na dlanove suhih ruku i zapešća nanese se PLIVA®sept blue (najmanje 3 ml) i utrljava u kožu ruku i zapešća te između prstiju, sve dok se koža potpuno ne osuši (najmanje 30 sekundi).

2. Ako su ruke vidljivo onečišćene, prije postupka higijenskog utrljavanja, nečistoću valja ukloniti postupkom higijenskog pranja tekućim sapunom(PLIVA®sept losion ili detergentnim antiseptikom PLIVA®sept pjenušavi).

Provjeren prema pr EN 1500.

Kirurška priprema ruku (utrljavanje)

Nakon kirurškog pranja (PLIVA®sept pjenušavi) na osušenu kožu ruku i podlaktica
te između prstiju nanese se PLIVA®sept blue (najmanje 5 ml) i utrljava postupno
sve dok se koža potpuno ne osuši (najmanje 30 sekundi).

Provjeren prema EN 12791.

Mjere opreza

Trudnoća i dojenje

Dozvoljena je uporaba u trudnica i dojilja, jer je transdermalna resorpcija zanemariva.

Mjere opreza i upozorenja

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorheksidin vrlo su rijetke. PLIVA®sept blue se ne smije upotrijebiti za ispiranje tjelesnih šupljina. Ne smije doći u dodir s mozgom, moždanim opnama i srednjim uhom, s očima niti sa sluznicama. Ako se to dogodi, valja ih odmah temeljito isprati vodom. U slučaju gutanja, ne izazivati povraćanje. Isprati usta vodom i potražiti pomoć liječnika.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci