Plivasept glukonat

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Sastav

1l otopine sadržava: 50 g klorheksidindiglukonata.

Oprema

1 l

Način čuvanja

Čuvati u dobro zatvorenim originalnim spremnicima.

Čuvati pri temperaturi do 25°C.

Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

PLIVA®sept glukonat je vodena otopina klorheksidindiglukonata bez površinski aktivnog sredstva koja se može upotrebljavati za osjetljiva tkiva i instrumente na kojima drugi dezinficijensi mogu izazvati iritacije ili oštećenja.

Djeluje baktericidno, fungicidno i na HIV. Dobro se podnosi.

Lokalna toksičnost preparata je minimalna. Zadržava baktericidno djelovanje u prisutnosti krvi, različitih sekreta i organskih tvari.

 

Doziranje

Rabi se razrijeđen svježe destiliranom ili sterilnom vodom ili glicerolom.

Uporaba Razrjeđenje i način pripreme 1 l otopine
ispiranje mokraćnog mjehura, pleuralne i peritonealne šupljine, antisepsa rana i opeklina, medij za cistoskopiju 0,4% (1:250) 4 ml koncentrirane otopine razrijediti destiliranom vodom do 1 l*
ispiranje oka, ispiranje operacijske rane 1% (1:100) 10 ml koncentrirane otopine razrijediti destiliranom vodom do 1 l*
opća antisepsa, dezinfekcija čistih predmeta i površina, stolova za preglede, operacijskih stolova, bolničkog inventara 1% (1:100) 10 ml koncentrirane otopine razrijediti destiliranom vodom do 1 l
dezinficijens i klizno sredstvo za lakše uvođenje katetera 1% (1:100) 10 ml koncentrirane otopine razrijediti glicerolom do 1 l

*sterilizirati u autoklavu pri temperaturi 121°C 20 minuta Razrijeđene otopine valja svježe pripremati svakog dana.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Preosjetljivost na klorheksidin.

Mjere opreza i upozorenja

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorhekisidin vrlo su rijetke. PLIVA®sept glukonat se ne smije primjeniti intravenski, ne smije doći u dodir s mozgom, moždanim opnama, ni sa srednjim uhom.

Ako koncentrirana otopina nepažnjom dođe u oko, valja ga odmah temeljito isprati vodom.

Učestala dezinfekcija katetera za peritonealnu dijalizu s klorheksidin preparatom može biti uzrokom adhezijskog peritonitisa. Hipokloritna bjelila mogu uzrokovati pojavu smeđih mrlja na rublju koje je prethodno bilo u dodiru s klorheksidinom; stoga se umjesto njih za izbjeljivanje preporučuje natrijev perborat.

Klorheksidin nije kompatibilan sa sapunima i ostalim anionskim detergentima. U slučaju gutanja ne izazivati povraćanje.

Usta isprati vodom i potražiti pomoć liječnika.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci