Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Plivasept glukonat

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Sastav

1l otopine sadržava: 50 g klorheksidindiglukonata.

Oprema

1 l

Način čuvanja

Čuvati u dobro zatvorenim originalnim spremnicima.

Čuvati pri temperaturi do 25°C.

Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

PLIVA®sept glukonat je vodena otopina klorheksidindiglukonata bez površinski aktivnog sredstva koja se može upotrebljavati za osjetljiva tkiva i instrumente na kojima drugi dezinficijensi mogu izazvati iritacije ili oštećenja.

Djeluje baktericidno, fungicidno i na HIV. Dobro se podnosi.

Lokalna toksičnost preparata je minimalna. Zadržava baktericidno djelovanje u prisutnosti krvi, različitih sekreta i organskih tvari.

 

Doziranje

Rabi se razrijeđen svježe destiliranom ili sterilnom vodom ili glicerolom.

Uporaba Razrjeđenje i način pripreme 1 l otopine
ispiranje mokraćnog mjehura, pleuralne i peritonealne šupljine, antisepsa rana i opeklina, medij za cistoskopiju 0,4% (1:250) 4 ml koncentrirane otopine razrijediti destiliranom vodom do 1 l*
ispiranje oka, ispiranje operacijske rane 1% (1:100) 10 ml koncentrirane otopine razrijediti destiliranom vodom do 1 l*
opća antisepsa, dezinfekcija čistih predmeta i površina, stolova za preglede, operacijskih stolova, bolničkog inventara 1% (1:100) 10 ml koncentrirane otopine razrijediti destiliranom vodom do 1 l
dezinficijens i klizno sredstvo za lakše uvođenje katetera 1% (1:100) 10 ml koncentrirane otopine razrijediti glicerolom do 1 l

*sterilizirati u autoklavu pri temperaturi 121°C 20 minuta Razrijeđene otopine valja svježe pripremati svakog dana.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Preosjetljivost na klorheksidin.

Mjere opreza i upozorenja

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorhekisidin vrlo su rijetke. PLIVA®sept glukonat se ne smije primjeniti intravenski, ne smije doći u dodir s mozgom, moždanim opnama, ni sa srednjim uhom.

Ako koncentrirana otopina nepažnjom dođe u oko, valja ga odmah temeljito isprati vodom.

Učestala dezinfekcija katetera za peritonealnu dijalizu s klorheksidin preparatom može biti uzrokom adhezijskog peritonitisa. Hipokloritna bjelila mogu uzrokovati pojavu smeđih mrlja na rublju koje je prethodno bilo u dodiru s klorheksidinom; stoga se umjesto njih za izbjeljivanje preporučuje natrijev perborat.

Klorheksidin nije kompatibilan sa sapunima i ostalim anionskim detergentima. U slučaju gutanja ne izazivati povraćanje.

Usta isprati vodom i potražiti pomoć liječnika.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci