Plivasept pjenušavi

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Plivasept pjenušavi

Sastav

100 ml otopine sadržava: 4,5g klorheksidindiglukonata.

Oprema

500 ml
3 l

Način čuvanja

Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima, zaštićeno od svjetlosti, pri temperaturi do 25°C.

Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

Djeluje baktericidno, uključujući Staphylococcus aureus MRSA (humani bolnički soj) prema prEN 12054 i EN 13727 uključujući soj Acinetobacter baumanii, na gljive tipa Candida albicans prema EN 1650 i na viruse tipa HIV, HBV i HCV prema EN 14476. Zadovoljava norme EN 1499 higijensko pranje ruku, te normu EN 12791 kirurško pranje ruku. Ima produženo antimikrobno djelovanje 3 sata.

PLIVA®sept pjenušavi nije otrovan, ne nadražuje kožu i ne izaziva reakcije preosjetljivosti osim u osoba preosjetljivih na klorheksidin što je vrlo rijetko. Djeluje i u prisutnosti krvi, seruma, gnoja, sekreta, fecesa, mlijeka i drugih organskih tvari.

Indikacije

• higijensko antiseptičko pranje ruku
• kirurško pranje i dezinfekcija ruku
• pranje i dezinfekcija operacijskog polja
• dekolonizacija MRSA bolesnika
• preoperativno antiseptičko pranje kože bolesnika, uključujući kupanje i pranje kose

Doziranje

PLIVA®sept pjenušavi se rabi nerazrijeđen.

Higijensko pranje ruku

Na ruke i na zapešća navlažena vodom izlije se 5 ml PLIVA®sept pjenušavog. Peru se 1 minutu. Zatim se dobro isperu vodom i potpuno osuše. Provjeren prema EN 1499.

Kirurško pranje ruku

Na ruke i podlaktice navlažene vodom izlije se 5 ml otopine. Nakon 1 minute pranja ruke se isperu vodom, ponovno se operu sa 5 ml još 2 minute. Opet se dobro isperu vodom i osuše. Na kraju se na dlanove i podlaktice nanese PLIVA®sept blue ili PLIVA®sept lucid koji se utrljava sve dok se potpuno ne osuši (30’’ - 1 minute). Provjeren prema EN 12791.

Preoperativno antiseptičko pranje bolesnika

Dan prije operacije bolesnik pere cijelo tijelo sa 25 ml otopine. Ispere se vodom te postupak ponovi s još 25 ml pripravka, sada uključujući i kupanje i pranje kose. Valja izbjeći dodir s očima. Ponovno se ispere vodom i osuši ručnikom (pri tome ne koristiti papirnate ručnike od recikliranog papira). Taj postupak valja ponoviti na sam dan operacije. Nepokretni bolesnici peru se standardnom tehnikom pranja u krevetu.

Dekolonizacijska terapija

MRSA

Navlažiti kožu, primijeniti oko 30 ml PLIVA®sept pjenušavog direktno na kožu i vlasište. Oprati i isprati od glave prema stopalima. Posušiti. Pranje cijelog tijela uključujući i vlasište provoditi jedanput dnevno tijekom pet dana. Po potrebi dekolonizaciju ponoviti više puta.

Pranje i dezinfekcija operacijskog polja

Vrši se u sali PLIVA®sept pjenušavim. Nakon pranja, polje se prebriše ili poprska PLIVA®sept tinkturom, te se osuši.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Preosjetljivost na klorheksidin.

Trudnoća i dojenje

Dozvoljena je uporaba u trudnica i dojilja, jer je transdermalna resorpcija zanemariva.

Mjere opreza i upozorenja

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorheksidin vrlo su rijetke.

PLIVA®sept pjenušavi ne smije doći u dodir s mozgom, s moždanim opnama i sa srednjim uhom, te s perforiranim bubnjićem, s ozljedama glave ili kralježnice, s očima ni sa sluznicama. Ako se to dogodi, valja ih odmah temeljito isprati vodom.

U slučaju gutanja, ne izazivati povraćanje. Usta odmah isprati vodom, te potražiti pomoć liječnika.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci