Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Plivasept pjenušavi

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Plivasept pjenušavi

Sastav

100 ml otopine sadržava: 4,5g klorheksidindiglukonata.

Oprema

500 ml
3 l

Način čuvanja

Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima, zaštićeno od svjetlosti, pri temperaturi do 25°C.

Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

Djeluje baktericidno, uključujući Staphylococcus aureus MRSA (humani bolnički soj) prema prEN 12054 i EN 13727 uključujući soj Acinetobacter baumanii, na gljive tipa Candida albicans prema EN 1650 i na viruse tipa HIV, HBV i HCV prema EN 14476. Zadovoljava norme EN 1499 higijensko pranje ruku, te normu EN 12791 kirurško pranje ruku. Ima produženo antimikrobno djelovanje 3 sata.

PLIVA®sept pjenušavi nije otrovan, ne nadražuje kožu i ne izaziva reakcije preosjetljivosti osim u osoba preosjetljivih na klorheksidin što je vrlo rijetko. Djeluje i u prisutnosti krvi, seruma, gnoja, sekreta, fecesa, mlijeka i drugih organskih tvari.

Indikacije

• higijensko antiseptičko pranje ruku
• kirurško pranje i dezinfekcija ruku
• pranje i dezinfekcija operacijskog polja
• dekolonizacija MRSA bolesnika
• preoperativno antiseptičko pranje kože bolesnika, uključujući kupanje i pranje kose

Doziranje

PLIVA®sept pjenušavi se rabi nerazrijeđen.

Higijensko pranje ruku

Na ruke i na zapešća navlažena vodom izlije se 5 ml PLIVA®sept pjenušavog. Peru se 1 minutu. Zatim se dobro isperu vodom i potpuno osuše. Provjeren prema EN 1499.

Kirurško pranje ruku

Na ruke i podlaktice navlažene vodom izlije se 5 ml otopine. Nakon 1 minute pranja ruke se isperu vodom, ponovno se operu sa 5 ml još 2 minute. Opet se dobro isperu vodom i osuše. Na kraju se na dlanove i podlaktice nanese PLIVA®sept blue ili PLIVA®sept lucid koji se utrljava sve dok se potpuno ne osuši (30’’ - 1 minute). Provjeren prema EN 12791.

Preoperativno antiseptičko pranje bolesnika

Dan prije operacije bolesnik pere cijelo tijelo sa 25 ml otopine. Ispere se vodom te postupak ponovi s još 25 ml pripravka, sada uključujući i kupanje i pranje kose. Valja izbjeći dodir s očima. Ponovno se ispere vodom i osuši ručnikom (pri tome ne koristiti papirnate ručnike od recikliranog papira). Taj postupak valja ponoviti na sam dan operacije. Nepokretni bolesnici peru se standardnom tehnikom pranja u krevetu.

Dekolonizacijska terapija

MRSA

Navlažiti kožu, primijeniti oko 30 ml PLIVA®sept pjenušavog direktno na kožu i vlasište. Oprati i isprati od glave prema stopalima. Posušiti. Pranje cijelog tijela uključujući i vlasište provoditi jedanput dnevno tijekom pet dana. Po potrebi dekolonizaciju ponoviti više puta.

Pranje i dezinfekcija operacijskog polja

Vrši se u sali PLIVA®sept pjenušavim. Nakon pranja, polje se prebriše ili poprska PLIVA®sept tinkturom, te se osuši.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Preosjetljivost na klorheksidin.

Trudnoća i dojenje

Dozvoljena je uporaba u trudnica i dojilja, jer je transdermalna resorpcija zanemariva.

Mjere opreza i upozorenja

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorheksidin vrlo su rijetke.

PLIVA®sept pjenušavi ne smije doći u dodir s mozgom, s moždanim opnama i sa srednjim uhom, te s perforiranim bubnjićem, s ozljedama glave ili kralježnice, s očima ni sa sluznicama. Ako se to dogodi, valja ih odmah temeljito isprati vodom.

U slučaju gutanja, ne izazivati povraćanje. Usta odmah isprati vodom, te potražiti pomoć liječnika.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci