Bajadera

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Bajadera je klasik među slatkim poslasticama koje se ne peku, a svojom bogatom teksturom i kombinacijom okusa oraha, keksa i čokolade osvaja mnoge. Ovaj slojeviti desert jednostavan je za pripremu, a rezultat je kremasta i čokoladna slastica koja se topi u ustima. Bajadera je idealna za sve prilike - od obiteljskih druženja do blagdanskih stolova.
Sastojci
-
200 ml vode
-
250 g maslaca
-
200 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
400 g mljevenog keksa
-
300 g mljevenih oraha
-
150 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
-
150 g čokolade za kuhanje
-
6 žlica ulja ili maslaca
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 100 g):
- Energija: 350 kcal
- Proteini: 5 g
- Masti: 20 g
- Ugljikohidrati: 35 g
- Vlakna: 3 g
- Prirodni šećeri: 10 g
Priprema
-
U loncu zagrijte vodu sa šećerom i vanilin šećerom dok se šećer potpuno ne otopi.
-
Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne rastopi.
-
Maknite s vatre i umiješajte mljeveni keks i mljevene orahe dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
-
Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
-
U kalup obložen papirom za pečenje prvo rasporedite tamni sloj s čokoladom i poravnajte.
-
Preko tamnog sloja nanesite svjetliji sloj bez čokolade i poravnajte.
-
Otopite čokoladu za glazuru s uljem ili maslacem na pari i prelijte preko kolača.
-
Ostavite bajaderu u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći, da se dobro stegne.
-
Narežite na kockice ili štanglice po želji i poslužite.
Prijedlog za serviranje
Bajadera se može poslužiti kao samostalan desert uz kavu ili čaj. Za dodatni užitak, poslužite je uz šlag ili kuglicu vanilin sladoleda.
Dodatni savjeti
-
Za intenzivniji okus, u smjesu možete dodati malo ruma ili arome ruma.
-
Mljeveni keks i orasi trebaju biti što sitnije mljeveni kako bi smjesa bila glatka.
-
Glazuru pažljivo otapajte na pari kako se čokolada ne bi zgrudvala.
-
Bajaderu čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi do nekoliko dana.
-
Za varijantu bez oraha, možete koristiti mljevene lješnjake ili bademe.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiKolač od banane, oraha i čokolade1:20h12345
-
DesertiČokoladne chia kocke35 min12345
-
DesertiČokoladni brownie kolač50 min12345
Popularni recepti
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
-
Jela od mesaŠpageti od tikvica s piletinom25 min12345
-
VarivaJuneći gulaš s mahunama1:30h12345
-
Vegetarijanska prehranaMuffini od kvinoje za doručak40 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
Vegetarijanska prehranaPuding od kvinoje25 min12345