Proljev u dječjoj dobi

Proljev u dječjoj dobi

Proljev u dječjoj dobi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proljev je pojava prekomjernog gubitka vode i elektrolita stolicom. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, pristup oboljelima s akutnim proljevom sastoji se od sljedećeg:

  • sprječavanje razvoja dehidracije pravodobnim davanjem otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine (tzv. ORS)
  • rano započinjanje s prehranom koju je dijete uzimalo i prije početka akutnog proljeva
  • izbjegavanje lijekova protiv proljeva.

U našim ljekarnama dostupan je gotov ORS napitak Rogamil elektrolit, ugodnog okusa i arome banane.

Nakon postupka nadoknade tekućine ORS-om tijekom četiri do šest sati, počinjemo hraniti dijete. Koristan dodatak prehrani u slučaju proljeva je Rogamil instant prah za dojenčad i djecu, bogatog nutritivnog sastava s visokim udjelom tanina koji pomažu uspostaviti formiranu stolicu.

Dojenčad koja se hrani majčinim mlijekom, ne treba prekidati dojenje. Dojenče koje se hrani industrijskim mliječnim pripravcima, nakon razdoblja nadoknade tekućine od četiri do šest sati, treba nastaviti hraniti mliječnim pripravkom. Mliječni pripravak se u početnoj fazi daje razrijeđen, a u sljedećim obrocima količina mlijeka se povećava. Korisno je u mliječni pripravak umiješati Rogamil instant prah jer pomaže uspostaviti formiranu stolicu. ORS-Rogamil elektrolit pije se između obroka dok traje proljev.

U starije djece s proljevom, nakon postupka nadoknade tekućine od četiri do šest sati, nastavlja se s prehranom na kojoj je dijete bilo i prije. U početku su poželjni složeni ugljikohidrati kao što su riža, krumpir, kruh, zatim nemasno meso, jogurt, voće i povrće. Koristan je Rogamil instant prah koji se priprema kao kašasti obrok, a pomoći će u formiranju stolice. Daje se uz obroke ili između njih. Treba izbjegavati masnu hranu ili onu s puno šećera, uključujući čaj, sokove i gazirana pića. ORS-Rogamil elektrolit nastavlja se piti između obroka dok traje proljev.

Opisani postupci pokazali su se djelotvornima u većini slučajeva akutnog proljeva.

Herba laboratorij d.o.o.

Trnsko 21 c, HR-10020 Zagreb
tel: 01 2342 083
fax: 01 2342 080
herba-laboratorij@net.amis.hr
www.herba-laboratorij.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop