Tinejdžeri i laganje

Tinejdžeri i laganje

Tinejdžeri i laganje
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Pokušavate otkriti je li vaš tinejdžer iskren s vama? Ovo može biti kompliciranije nego što mislite. Istraživanja su pokazala da većina roditelja ne može razlučiti da li im njihovo dijete laže ili ne.

Pokušaj hvatanja djeteta u laži je potpuno besmislen i gubitak vremena. Trebali biste razviti nove metode s kojima ćete biti nešto sigurniji da vam dijete ne laže.

Kažnjavanjem ćete od djeteta napraviti boljeg lašca, nećete postići ništa drugo. Dijete s vama neće odjednom postati iskrenije, već potpuno suprotno.

Idealno bi bilo kada biste djetetu omogućili da se osjeća ugodno kada vam treba reći istinu, i to još od najranije dobi. Ako je dijete već tinejdžer, nije kasno da izgradite povjerenje jer je ono ključno kada je iskrenost u pitanju.

Možda će vam trebati nekoliko mjeseci pa i godina dana da s djetetom izgradite takav odnos i postignete da vam ono vjeruje u tolikoj mjeri da će vam uvijek reći istinu.

Provodite vrijeme s djetetom svaki dan

To ne mora biti višesatno druženje. Podijelite s njime samo nekoliko sitnica koje su vam se dogodile taj dan. Predložite da zajedno radite aktivnosti u kojima tinejdžer uživa, primjerice, odlazak u kupovinu odjeće ili igranje video igrica.

Očekujte testiranje

Dijete vam se neće odmah povjeriti. Možda će vam reći da je njihov prijatelj počeo pušiti tek toliko da vide kakva će biti reakcija. Ako ćete početi paničariti i govoriti da se ne smije više družiti s tim prijateljem, dijete vam se sigurno neće povjeriti. No, ako reagirate na način da vas zanima kako se taj prijatelj osjeća, planira li prestati pušiti i treba li mu možda pomoći, dijete će shvatiti da vam se može povjeriti i u situacijama kada je to teško.

Nemojte pretjerano reagirati

Kada vam vaš tinejdžer kaže nešto što vas uznemirava, smirite se i počnite duboko disati. Pregrizite jezik ako je potrebno. Kada vam se tinejdžer počne povjeravati trebate znati da ste napravili važnu stvar za njegovu dobrobit. No, to ne znači da nema posljedica za neodgovorno ponašanje. Važno je da vam se povjerava neprestano i da ste upućeni u njegov život, koliko god vas istina može uznemiriti.

Pomognite mu da riješi problem

Kada vam tinejdžer kaže da, primjerice, njegovi prijatelji voze i piju, instinktivna reakcija bi bila uznemirenost.  Ako kažete da se s njima više nikada neće voziti, možete biti sigurni u to da tek tada hoće. No, ako ga pitate što on misli o svemu tome i dopustite mu da izrazi svoje misli i osjećaje, znat ćete kako reagirati. Možda je djetetu neugodno suprotstaviti se društvu i reći da ne želi sjesti u auto s osobom koja vozi pijana, stoga morate reagirati mudro i reći mu da ćete pronaći način da se više ne nalazi u takvim situacijama.

Svaki roditelj želi vjerovati da mu dijete ne laže, no takvo nešto ne postoji. Koliko god da ste dobar, razuman i brižan roditelj, tinejdžeri će u barem jednom trenutku adolescencije nešto slagati, ako ništa drugo samo da provjere koliko su vješti lašci. Ako vam razlog toga i dalje nije jasan, vratite se malo u prošlost i sjetite se sebe u adolescentskoj dobi. Jeste li uvijek sve rekli roditeljima? Vjerojatno niste, a što je najbolje od svega, neke stvari prešućujete još uvijek!

Vitashop