Probiotici i zdravlje djece
Probiotici su dobre bakterije
Jačanje dobrih ili korisnih bakterija može spriječiti proljev povezan s uzimanjem antibiotika i cijeli niz drugih dječjih bolesti. Probiotici su živi mikroorganizmi koji postoje u ljudskom tijelu. Oni su kolonizirani unutar crijeva i drugih dijelova tijela, uključujući kožu. Gdje loše bakterije napadaju tijelo i uzrokuju neravnotežu i bolesti, "dobre" bakterije potiču zdravlje u cijelom tijelu.
Probiotici potiču rad imunološkog sustava na način da pomažu tijelu prepoznati štetne organizme. Broj svake vrste bakterija se mijenjati ovisno o dobi, prehrani, zdravstvenom stanju i upotrebi lijekova i dodataka.
Današnji moderan stil života uništava crijevnu floru, jedemo previše prerađene hrane, a to sve dovodi do bolesti. To sve negativno utječe na ravnotežu zdravih bakterija. Djeca su jednako osjetljiva kao odrasle osobe, ako ne i više.
Hrana ili dodaci s probioticima povećavaju količinu korisnih bakterija u probavnom traktu, te je utvrđeno da potiču probavu, jačaju imunološki sustav, bore se protiv štetnih bakterija.
Hrana s korisnim bakterijama
Neki stručnjaci vjeruju da je bolje jesti namirnice gdje se prirodno pojavljuju žive kulture, jer mnogi proizvodi i dodaci nisu najbolje rješenje.
Ipak, bakterije u probiotičkim proizvodima kao što su jogurt, kefir i fermentirano povrće ne nalaze se u ljudskom crijevu. Crijevno okruženje zapravo može biti neprijateljsko mjesto za ove strane bakterije. Kao rezultat toga, bakterije u probiotičkim proizvodima se ne koloniziraju u crijevima ili su brzo eliminirane iz tijela.
Možete povećati korisne crijevne bakterije na tri načina: hranite djecu hranom u kojoj se prirodno pojavljuju žive kulture, hranom kojoj su dodane žive kulture ili dodacima.
Hrana u kojoj se prirodno pojavljuju žive kulture
Ovaj izvor korisnih bakterija sastoji se od fermentiranih namirnica.
Fermentirani namirnice u kojima se prirodno pojavljuju žive kulture:
- Neki jogurti i pića kao što je kefir
- Kisela pavlaka
- Kiseli kupus
- Mlaćenica
- Acidophilus mlijeko
- Kiseli krastavci
- Kombucha čaj
- Sirutka
Prehrambeni proizvodi sa živim i aktivnim kulturama
Koncentracije dodanih probiotika u prehrambenim proizvodima, su vjerojatno preniske da učine mnogo dobra.
Od nekoliko stotina proizvoda s probioticima smatra se da samo za njih 15 do 20 posto na tržištu postoje kliničke studije koje potvrđuju njihovu djelotvornost.
Iako postoje brojne studije koje istražuju potencijal probiotika, malo njih se bavi utjecajem probiotika na liječenje djece.
Istraživanja su pokazala da su probiotici bili uspješni u smanjenju upale crijeva ili infektivne dijareje, sprječavanju proljeva uzrokovanog upotrebom antibiotika.
Istraživanja o korištenju probiotika u djece pokazuju da mogu koristiti kod:
- Upala uha i respiratornih infekcija
- Ekcema
- Atopijskog dermatitisa
- Astme
- Prehlade
- Kolika
- Netolerancije laktoze
- Zubnog karijesa
- Urinarnih infekcija
- Rizika od pretilosti zbog svojih metaboličkih učinaka
Istraživanja o djeci i prednosti korištenja probiotika su još uvijek relativno nova tako da znanstvenici još uvijek nisu jasni koji sojevi funkcioniraju najbolje.
Rezultati uvelike ovise o pojedinom djetetu, a posebno o vrsti probiotičkih mikroorganizama koji žive u djetetovom probavnom traktu. Različite vrste probiotika mogu zapravo poništiti djelovanje jedne drugih.
Razgovarajte sa svojim pedijatrom prije nego što djetetu počnete davati probiotički prah ili dodatak. Liječnik vašeg djeteta može pomoći u određivanju idealnih sojeva bakterija i doza.
Povoljni sojevi probiotika
Mnogi liječnici savjetuju hranjenje djece probiotskim organizmima koji već postoje u ljudskom probavnom sustavu kao što su:
- Lactobacillus GG rhamnosis
- Lactobacillus sporogenes
- Saccharomyces boulardii
Prebiotici su također važni
Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji stimuliraju rast i / ili aktivnost poželjnih mikroorganizama. Oni mogu pomoći bifidobakterijama i lactobacilima. Kada su probiotici i prebiotici pomiješani, zajedno su učinkovitiji od probiotika samog.
Prebiotici u velikoj mjeri dolaze iz ugljikohidrata, vlakana koja se zovu oligosaharidi. Oni nisu probavljivim, pa oligosaharidi ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija. Voće, mahunarke i cjelovite žitarice sadrže oligosaharide. Inulin se može uzeti kao dodatak ili biti dodan u hranu. Za razliku od probiotičkih bakterija, prebiotici se ne uništavaju kuhanjem, tako da se lako mogu uključiti u svakodnevni obrok. Ako dojite, vaše dijete već prima prebiotike jer majčino mlijeko sadrži ugljikohidratne molekule.
Za nedonoščad i ljude koji su jako bolesni ili pate od nedostatka imuniteta, probiotici mogu povećati rizik od bakterijske i gljivične infekcije. Međutim, soj Lactobaccillus, koji se javlja prirodno u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, poput jogurta, čini se da ima koristi.
Prije ulaganja u probiotik ili prebiotik za vaše dijete, obratite se pedijatru za određivanje sigurnosti, idealnih sojeva za korištenje i odgovarajućeg doziranja.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345