Najbolja prehrana za vašu kožu

Najbolja prehrana za vašu kožu

Najbolja prehrana za vašu kožu
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrana treba pomoći u održavanju zdravlja i vitkosti tijela, ali i kože. Hrana koju jedete značajno utječe na vašu kožu, ne samo na liniju. Postoje različite vrste prehrane, ali samo njih nekoliko koje će vam pomoći u održavanju zdravlja i ljepote tijela i kože.

Mediteranska prehrana

Riba, zeleno lisnato povrće, maslinovo ulje i voće su vrhunac ove prehrane, koja je odlična za zdravlje srca. No, tu ne završava njena prednost. Znanstvenici iz Italije su dokazali da mediteranska prehrana štiti od melanoma, najopasnijeg oblika raka kože. Što se estetske strane tiče, omega 3 masne kiseline u ribi pomažu u održavanju elastičnosti membrane stanica kože.

Maslinovo ulje, rajčica i crno vino imaju odlično antioksidacijsko djelovanje, zbog čega uspješno smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, glavnih neprijatelja kože i zdravlja.

Vegetarijanska prehrana

Ako ste vegetarijanac, bilo iz etičkih ili zdravstvenih razloga, vjerojatno ste povećali unos cjelovitih žitarica i svježih proizvoda. Sve je to odlično za vašu kožu. Antioksidanti će smanjiti razinu slobodnih radikala, koji povećavaju rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja.

Prehrana, koja se temelji na povrću i voću, sadrži manje masti pa je važno da tijelu to nadoknadite. Povećajte unos sjemenki lana i biljnih ulja kako biste pomogli koži da na prirodan način održava vlažnost i elastičnost.

Visokoproteinska prehrana s malo ugljikohidrata

Smanjenje unosa bijelog kruha, tjestenine i rafiniranog šećera će smanjiti razinu hormona stresa i učestalost javljanja prištića. Povećanje unosa cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća, i nemasnog mesa, će značajno popraviti izgled kože.

No, pazite na unos masti životinjskog porijekla jer mogu povećati razinu slobodnih radikala u tijelu, čime se narušavaju prirodne tjelesne funkcije. Pijte puno vode kako bi koži osigurali adekvatnu hidrataciju.

Niskomasna prehrana

Smanjenje unosa zasićenih masnih kiselina je nešto najbolje što možete napraviti za zdravlje srca i liniju. Prehrana koja se temelji na smanjenom unosu masti životinjskog porijekla će doprinijeti smanjenju slobodnih radikala u tijelu.

Ipak, vaše tijelo i koža trebaju malo masti. Ona pomaže u apsorpciji antioksidanata i vitamina koji su topivi u masti. Također jača membranu stanice, što vi primjećujete kao ljepši i čišći ten. Stoga se potrudite da oko 20% ukupnog dnevnog unosa kalorija bude uneseno putem masti.

Sirova hrana

Osobe, koje većinu vremena jedu namirnice bez prethodne termičke obrade, vjeruju da se kuhanjem uništavaju ljekovita svojstva namirnica.

Iako ove tvrdnje nisu prihvaćene od strane liječnika i znanstvenika, nitko ne može sa sigurnošću opovrgnuti da termička obrada hrane uistinu uništava ljekovita svojstva. Također, dokazano je da je ovakva vrste prehrane najbolja za kožu. Zdrava ulja iz orašastih plodova, avokada i maslina će pomoći u jačanju membrane stanica kože. S druge strane, smanjenje unosa mesa će smanjiti i proizvodnju kolagena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop