Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje

Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje

Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje
  • Objavljeno: Utorak, 06.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Reproduktivno razdoblje žene, planiranje trudnoće i trudnoća posebno su izazovna razdoblja za planiranje prehrane i opskrbu važnim hranjivim tvarima. I nakon poroda, ali i tijekom dojenja, potrebno je osiguravati vrijedne hranjive tvari važne za majku i dijete.

Posljednjih trideset godina brojna znanstvena istraživanja upozoravala su na važnost određenih nutrijenata tijekom pripreme za trudnoću, trudnoće i dojenja, a najveći broj dokaza postoji za folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), željezo, jod, magnezij i vitamine B6, B12 i D. Ti nutrijenti katkad se nazivaju "ključnim nutrijentima za zdravu trudnoću i dojenje".

Danas je profilaktička primjena folne kiseline tijekom planiranja trudnoće i u ranim mjesecima trudnoće čvrsto ukorijenjena u ginekološku praksu. Uz folnu kiselinu, tijekom trudnoće i dojenja preporučuju se i omega-3 masne kiseline te esencijalni vitamini i minerali. Stoga se ženama reproduktivne dobi nameće zadatak odabira dodatka prehrani prilagođenog posebnim potrebama.

Pripravci koji u istom dozirnom obliku sadrže nekoliko bitnih nutrijenata imaju prednost zbog praktičnosti primjene. Primjerice, pripravak koji osigurava potrebnu dozu omega-3 (barem 250 mg), folne kiseline (barem 400 mcg), te glavninu vitamina i željeza osigurat će prijeko potrebne nutrijente u praktičnom obliku. Omega-3 masne kiseline najčešće su u tekućem, uljnom obliku, zbog čega su teško kompatibilne s ostalim bitnim sastojcima. Stoga se danas razvijaju inovativni dozirni oblici, tzv. kapsula u kapsuli, što omogućuje kreiranje pripravaka koji sadrže i omega-3 masne kiseline, vitamine i minerale u jednoj kapsuli. Dodatni kalcij i magnezij obično se moraju osigurati iz zasebnih pripravaka, s obzirom na to da su dnevno preporučene doze prilično visoke i iznose 375 mg za magnezij i dodatnih 300 - 600 mg za kalcij, ovisno o prehrambenim navikama trudnice ili dojilje.

U nastavku je prikazan osvrt na važne nutrijente za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje.

Folna kiselina

Ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje se uzimanje 400 mcg folne kiseline dnevno. One koje planiraju trudnoću trebaju uzimati dodatak folne kiseline prije začeća i nastaviti s njegovim uzimanjem do dvanaestog tjedna trudnoće, a nije naodmet nastaviti s primjenom do kraja trudnoće i tijekom dojenja. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prošle je godine objavila mišljenje o folnoj kiselini i odobrila zdravstvene tvrdnje vezane uz njezin utjecaj na prevenciju spine bifide, jer prema njihovu stavu niska razina folata majke čimbenik je rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Koristan učinak postiže se dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 μg folne kiseline najmanje mjesec dana prije i tri mjeseca nakon začeća. Povećane doze mogle bi koristiti ženama koje puše, oboljelima od šećerne bolesti i pretilima, kao i onima koje su u prijašnjim trudnoćama imale zabilježeno oštećenje neuralne cijevi kod ploda.

Pročitajte više o folnoj kiselini.

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti tijekom trudnoće i ranog djetinjstva, te imaju važnu ulogu u smanjenju nastanka degenerativnih bolesti u nastavku života. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece. Posljednja tri mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga.

Ako trudnica ne konzumira dovoljno ribe, sjemenki i orašastih plodova, koji su najznačajniji izvor omega 3 masnih kiselina, postoji opasnost od njihova niskog unosa, što se može upotpuniti dodatkom omega-3 masnih kiselina. Trudnicama se preporučuje dnevni unos najmanje 250 mg, a poželjno je i 300 mg omega 3 (DHA + EPA), s tim da udio DHA treba iznositi 200 mg.

No, nije samo trudnoća razdoblje kad dodaci omega-3 masnih kiselina mogu biti od važnosti, s obzirom na to da se dječji mozak razvija i godinama nakon rođenja. Stoga je ključno da dojilja i svojoj bebi priskrbi dovoljno omega-3 masnih kiselina. Dojilja koja unosi dodatne količine DHA i EPA imat će povećane vrijednosti tih blagotvornih masnih kiselina u mlijeku, te ih tako osigurava dojenčetu. Stoga je izvjesno da dojilje prehranom trebaju osigurati izvore DHA (primjerice masna plava riba) ili, pak, posegnuti za dodatkom prehrani.

Vitamini B6 i B12

Vitamin B6 ima važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, antitijela i neurotransmitera, te je od ključne važnosti za razvoj živčanog sustava djeteta. Dodatno, pridonosi regulaciji hormonske aktivnosti, pa stoga može biti od pomoći kod ublažavanja hormonski izazvanih tegoba u trudnoći, posebice mučnine, zbog čega se nerijetko u tu svrhu propisuje u zapadnim zemljama. Čest partner vitamina B6 i folne kiseline je i vitamin B12, također važan za razvoj živčanog sustava i prijeko potreban u formiranju fetalnog tkiva i organa.

Pročitajte zašto su važni vitamini B skupine i gdje ih možemo naći.

Željezo

Ženama koje započnu trudnoću s odgovarajućim zalihama željeza može se preporučiti uzimanje niskodoziranog dodatka željeza tijekom trudnoće, ali i razdoblja dojenja. Valja naglasiti da samostalno uzimanje terapijskih doza željeza nije preporučljivo te da terapijsku primjenu valja razmotriti individualno, sukladno krvnim nalazima, uz savjetovanje s liječnikom.

Poznato je da je dodatno željezo nužno za tvorbu hemoglobina potrebnog za povećan volumen krvi majke. Ali i fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe prvih nekoliko mjeseci života, kad mu je prehrana manjkava ovim važnim mineralom. Nadalje, istraživanja su pokazala kako dodatak željeza i folne kiseline utječe i na intelektualne sposobnosti djeteta, uključujući radnu memoriju i finu motoriku.

Dokaza o prednostima primjene dodataka prehrani za majku i dijete iz dana u dan sve je više, stoga je uputno savjetovati budućim majkama primjenu bitnih nutrijenata u tom važnom životnom razdoblju. Odabir pravih nutrijenata u odgovarajućim dozama pravi je ulog u budućnost.

Pročitajte koji su najbolji izvori željeza.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop