Mitovi i činjenice o dojenju

Mitovi i činjenice o dojenju

Mitovi i činjenice o dojenju
  • Objavljeno: Utorak, 11.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nove majke nemaju dovoljno mlijeka

Mit

Istina je da žene ne proizvode mlijeko 3 do 5 dana nakon poroda ali, proizvode gustu koncentriranu tekućinu koja se zove kolostrum. Tijekom prvih nekoliko dana, to je sve što vašoj bebi treba. Majke se obično brinu zbog toga što na samom početku ne proizvode puno mlijeka, ali je to potpuno normalno i za jedan obrok su vašoj bebi dovoljne tek 2 žlice kolostruma.

Dojenje je bolje za bebinu težinu i kvocijent inteligencije

Mit

Ako niste u mogućnosti dojiti dijete ili ste odlučili da nećete, možete mirno spavati jer majčino mlijeko ne utječe na bebinu težinu i inteligenciju. Jedno istraživanje je pokazalo da ne postoji razlika u tjelesnoj težini niti kvocijentu inteligencije između beba koje su dojene i beba koje su hranjene dohranom. No, majčino mlijeko se pokazalo boljim kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Dojenje pomaže kod gubitka porođajne težine

Činjenica

Žene koje doje u danu potroše 300 do 500 kalorija više, u odnosu na žene svoje bebe hrane dohranom. Istraživanja su pokazala da žene koje doje znatno brže gube tjelesnu težinu. Dojenje potiče oslobađanje hormona koji potiču maternicu da se vrati u prvobitno stanje, odnosno u stanje prije trudnoće i poroda.

Poteškoće s dojenjem su normalne

Činjenica

Iako većina žena je sposobna dojiti novorođenčad, to nije uvijek tako jednostavno. Istraživanja su pokazala da čak 92% majki osjeća poteškoće s dojenjem tijekom prvih dana, a njih 13% tijekom prvih 6 mjeseci.

Dojenje može spriječiti nastanak postporođajne depresije

Činjenica

Istraživanja su pokazala da žene koje doje imaju manji rizik od nastanka postporođajne depresije 4 mjeseca nakon poroda. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni koji je razlog, ali vjeruju da je za to zaslužan oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom dojenja i potiče dobro raspoloženje.

Dojenje će opustiti grudi

Mit

Veliki broj žena prerano prestaje s dojenjem ili se odluče da neće dojiti zbog vjerovanja u ovaj mit. Istraživanja su pokazala da dojenje ne potiče opuštanje grudi. Na opuštanje grudi utječe broj trudnoća, ne samo dojenje.

Važno je piti puno vode

Činjenica

Manjak vode može utjecati na količinu mlijeka koju proizvodite, zbog čega je jako važno da obratite pažnju na adekvatan unos vode. Ne morate pretjerivati s unosom vode jer to također može negativno djelovati na proizvodnju mlijeka, baš kao i dehidracija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop