Neobični načini kako mjesec začeća utječe na zdravlje bebe

Neobični načini kako mjesec začeća utječe na zdravlje bebe

Neobični načini kako mjesec začeća utječe na zdravlje bebe
  • Objavljeno: Subota, 15.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Razdoblje neposredno nakon bebinog rođenja je ključno za njezin rast i razvoj, kao i za zdravlje u budućnosti. Istraživanja su pokazala da sve može utjecati na zdravlje bebe: majčino raspoloženje, izloženost dimu cigareta, pesticidi pa čak i kućni ljubimci. No, postoji nešto što možda niste znali da također može imati utjecaj na zdravlje bebe: mjesec u kojemu je beba rođena pa i nekim slučajevima mjesec u kojemu je beba začeta.

Znanstvena literatura o faktorima koji utječu na bebino zdravlje datira još od prije 100 godina. Dokazano je da izloženost suncu i mjesec rođenja mogu utjecati na životni vijek, težinu i visinu djeteta. I socioekonomski status roditelja i vrijeme poroda također mogu utjecati na zdravlje bebe.

Nedavna istraživanja su pokazala da postoji zanimljiva povezanost između razdoblja rođenja djeteta i njegovog zdravlja.

Djeca začeta tijekom zime

Žene koje ostanu trudne tijekom zime imaju 10% veći rizik od prijevremenog poroda. Znanstvenici ističu da je za to zaslužen povišen rizik od nastanka gripe tijekom siječnja i veljače. Ako je žena patila od gripe, njen imunološki sustav je oslabljen i može doći do prijevremenog poroda, bez obzira na to što je zdrava.

To ne znači da je zima loše vrijeme za začeće. Ponekad sezona gripe počinje puno ranije. U takvim slučajeva žene, koje zatrudne ranije, imaju jednako povišen rizik. Najbolja zaštita je cjepivo protiv gripe. Na taj način žena štiti svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe.

Djeca začeta tijekom jeseni

Djeca začeta tijekom jeseni su češće dobri sportaši, u odnosu na djecu začetu tijekom proljeća. Dokazano je da su, u većem broju slučajeva, prirodno vitki i da takvi ostaju gotovo cijeli život.

Znanstvenici vjeruju da je za to zasluženo izlaganje suncu tijekom ljeta. Tako žena ima više vitamina D koji je neophodan za rast i razvoj bebe. Sve žene, bile trudne ili ne, trebaju dnevno unositi 600 internacionalnih jedinica vitamina D. Većina trudnica unosi dovoljno vitamina D putem prehrane i prenatalnih vitamina, stoga testiranje razine vitamina D često nije rutinsko. Ako ste zabrinuti da ne unosite dovoljno vitamina D, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Djeca začeta tijekom proljeća

U proljeće je razina vitamina D nešto niža zbog čega se može povećati rizik od nastanka multiple skleroze kasnije u životu. Djeca rođena tijekom studenog imaju za 20% manji rizik od nastanka multiple skleroze, u odnosu na djecu začetu tijekom svibnja. Djeca rođena tijekom svibnja imaju dvostruko veći rizik od nastanka autoimunih bolesti.

Prethodna istraživanja su pokazala da je rizik od nastanka multiple skleroze najveći kod rođenih u svibnju, a najniži kod rođenih u studenome. Znanstvenici vjeruju da razina vitamina D i ovdje igra ključnu ulogu, ali je potrebno provesti daljnja istraživanja.

Djeca začeta tijekom ljeta

Smatra se da je za začeće najbolje ljeto. Majka se dovoljno izlaže suncu pa je rizik od manjka vitamina D u tijelu znatno niži. Povišena razina vitamina D tijekom prvih mjeseci trudnoće može odigrati ključnu ulogu u određivanju komplikacija tijekom trudnoće i nakon poroda.

Istraživanja su pokazala da djeca začeta tijekom srpnja i kolovoza imaju manji rizik od nastanka niske porođajne težine i da su ta djeca u prosjeku 8 grama teža od djece, koja su začeta tijekom drugih mjeseci u godini.

Što možete učiniti?

Nemojte paničariti ako ste začeli u mjesecu koje nije pogodan za zdravlje vaše bebe. Zapamtite da sve ima veliki utjecaj na rast, razvoj i buduće zdravlje vašeg djeteta. Neke stvari su pod vašom kontrolom: zdrava prehrana, prestanak pušenja, umjerena konzumacija alkohola i umjerena tjelovježba.

Ako nemate neke osobne preferencije, ne postoji najbolji ili najgori mjesec za začeće. Brinite o sebi i pobrinite se da dobijete odgovarajuću prenatalnu skrb kako bi se vaša beba mogla zdravo razvijati i rasti.

Vitashop