6 razloga za uzimanje dobrih bakterija prije, tijekom i poslije trudnoće

6 razloga za uzimanje dobrih bakterija prije, tijekom i poslije trudnoće

6 razloga za uzimanje dobrih bakterija prije, tijekom i poslije trudnoće
  • Objavljeno: Petak, 07.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava crijevna mikroflora je iznimno važna, kako za mamu tako i bebu. No, ona često može biti narušena zbog mamine nepravilne prehrane, premalo voća i povrća, konzumacije kave i gaziranih napitaka, stresa, uzimanja antibiotika. Sve spomenuto može pridonijeti neadekvatnoj uspostavi crijevne mikroflore i imunološkog sustava djeteta.

Dobre bakterije priskaču u pomoć

Brojna su istraživanja pokazala kako bebe, čije su majke prije začeća i tijekom trudnoće u organizam unosile dobre bakterije, imaju 50 posto manju vjerojatnost za obolijevanje od alergija, pogotovo ekcema, astme i atopijskog dermatitisa. Kad je riječ o trudnicama, dobre bakterije kod budućih mama snižavaju rizik od prehlade i respiratornih infekcija. No prednostima tu nije kraj! Donosimo vam 6 dodatnih razloga za uzimanje dobrih bakterija tijekom trudnoće.

Dobre bakterije snižavaju rizik od preeklampsije

Studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology je pokazala kako su ispitanice koje su svakodnevno konzumirale 130 ml fermentiranih mliječnih proizvoda u prvoj polovici trudnoće imale smanjeni rizik za razvoj preeklampsije. Dobre bakterije doprinose smanjenju upale u crijevima, čime se snižava krvni tlak.

Dobre bakterije pospješuju gubitak kilograma nakon poroda

Trudnice koje tijekom prvog tromjesečja trudnoće pa sve do prestanka dojenja uzimaju laktobacile i bifidobakterije – brže se vraćaju kilaži koju su imale prije začeća, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom časopisu Journal of Nutrition.

Dobre bakterije pomažu mališanima s atopijskim dermatitisom

Ekcem, suha koža i svrbež osnovni su znakovi atopijskog dermatitisa. Ova bolest kože najčešće počinje u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života. Vrlo uporne i neugodne simptome nerijetko dodatno pogoršavaju i alergeni u hrani pa stručnjaci savjetuju trudnicama da dobre bakterije počnu uzimati već tijekom trudnoće kako bi smanjile bebin rizik od atopijskog dermatitisa. Ukoliko su simptomi kod bebe već prisutni, stručnjaci preporučuju svakodnevno uključivanje dobrih bakterije u djetetovu prehranu.

Dobre bakterije gode probavnom sustavu i apsorpciji hranjivih tvari

Dobre bakterije doprinose razgradnji proteina, ugljikohidrata i masti te pretvaraju vlakna u zdrave masne kiseline. Njima se hrane stanice koje oblažu zidove debelog crijeva. Na taj način se smanjuje pojava plinova, nadutosti, žgaravice i zatvora. Zdrava crijevna mikroflora osigurava bolju apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koju konzumiramo. Što više hranjivih tvari konzumira mama, to će ih više dobivati i dijete.

Dobre bakterije pomažu smanjiti rizik od postporođajne depresije

Preliminarna istraživanja su pokazala kako uzimanje dobrih bakterija rezultira stvaranjem metabolita koji utječu na aktivnost mozga. Na taj se način ojačava sposobnost organizma za borbu s promjenama raspoloženja. I dok je suplementacija dobrim bakterijama važna tijekom trudnoće, još je važnije da ih i mama i beba uzimaju nakon poroda.

Dobrim bakterijama protiv kolika i probavnih problema

Rezultati istraživanja Sveučilišta u Bariju su pokazali kako dojenčad čije su majke tijekom trudnoće uzimale dobre bakterije imaju manje problema s proljevom, zatvorom i kolikama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop