Repelenti i dječja koža

Repelenti i dječja koža

Repelenti i dječja koža
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.06.2014.
  • Broj pregleda: 527
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Općenito gledano, najveći broj ugriza insekata je bezopasan i kod djece sam po sebi nije problem ukoliko dječji organizam reagira normalno. Međutim u posljednje vrijeme djeca su sve osjetljivija na vanjske čimbenike, pa su i reakcije na ugrize insekata sve izraženije/intenzivnije.  Ugrizi se najčešće događaju na najizloženijim dijelovima tijela, odnosno na licu, nogama i rukama, a područje oko ugriza tretira se lokalno. Kako bi se izbjegle neugodne posljedice poželjno je dijete zaštiti u što većoj mjeri.

Izbor pravog repelenta (sredstva za zaštitu od uboda insekata) kao i pravilna primjena, kada je u pitanju dječja koža, iznimno su važni. Neadekvatna primjena repelenata može imati ozbiljne posljedice, naročito ako ih dijete proguta. Stoga je na većini deklaracija naznačeno da proizvod treba držati izvan dosega djece, a kako većina izaziva i iritaciju očiju - ne preporuča se mazati djetetove ruke ili dopustiti da ono samo nanosi preparat. Također, zbog liposolubilnosti većine preparata, potrebno je upotrebljavati malu količinu repelenta i oprati ga tekućom vodom i sapunom nakon povratka iz prirode.

Da li smo i koliko informirani što su aktivne komponente repelenta kojim tretiramo tanku i osjetljivu dječju kožu?

U posljednjih pedeset godina, otkako je otkriven DEET,  zaštita od komaraca gotovo se isključivo oslanjala na sintetički dobivene insekticide. Upravo ta ekstenzivna upotreba kemijskih repelenata rezultirala je razvojem rezistencije kod velikog broja vrsta ovog napasnika. U EU dopušteni sintetski repelenti su Deet, Citridiol i Pikaridin (poznat i kao Saltidin i Bayrepel), a donja dobna granica za njihovu primjenu je u većini slučajeva nakon druge godine života.

DEET, u upotrebi je od 1957 i pripada kemijskog grupi toluena. Toluen je organsko otapalo korišteno u proizvodnji guma, plastičnih masa i odstranjivača boja. Apsorbira se kroz kožu i prema istraživanjima iznesenim u Pharmaceutical Information Associates Ltd reportu više od 56% DEET-a apliciranog topikalno  penetrira u ljudsku kožu (pri čemu se 17% apsorbira u krvotok).  Kako pripada skupini organskih otapala DEET ima svojstvo otapanja plastike. Ovo je ujedno repelent s najviše znanstvenih studija, te postoji osnovana sumnja o njegovoj neurotoksičnosti.

IR3535 je razvijen 70-tih godina dvadesetog stoljeća, a aktivna komponenta mu je etilni ester. U EU je u upotrebi preko 20 godina, a u SAD-u od 1999. Za razliku od DEET-a ima značajne prednosti što nije neugodnog mirisa i ne rastvara plastiku, ali je kraćeg učinka od DEET-a.  IR3535 se često nalazi u sastavu krema za sunčanje pri čemu je potreban dodatan oprez. Naime kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi u manjim vremenskim razmacima nego što je preporučljivo za kemijski repelent.

PICARIDIN – repelent najnovije generacije, nema neugodan miris, ne rastvara plastiku, i manje je neurotoksičan od DEET-a. Prema provedenim studijama kroz kožu (odraslog čovjeka) u organizam se apsorbira oko 6% topikalno primijenjenog Picadirina, što je vidno manje u odnosu na DEET. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) 2012. godine dala je preporuku o upotrebi proizvoda na bazi pikaridina u slučajevima kada postoji objektivna opasnost od ugriza insekata prijenosnika  bolesti.

Prirodni repelenti

Pojedine biljke i njihova eterična ulja su prirodni repelenti. Ona u sebi sadrže spojeve koji naneseni na kožu odbijaju insekte i u ovu svrhu su se koristila od pamtivijeka. U ovu skupinu spadaju: cvjetovi lavande, limunska trava, geranij, melisa, celer,…

Natura Kids Sprej… od rođenja!

Natura Kids sprej je mješavina sigurnih, ne-nadražujućih i ne-toksičnih esencijalnih ulja, koja štite i njeguju dječju kožu. Zahvaljujući sastavu blagog je i ugodnog mirisa za ljude, ali neprivlačan i odbojan insektima. Nanesen na kožu brzo se upija i ne ostavlja tragove. Zahvaljujući posebno biranom sastav Natura Kids Sprej je siguran za primjenu već u najranijoj dječjoj dobi, od prvih dana života.

Ulje slatkog badema i prava lavanda Natura Kids spreju osigurava i dodatni njegujući učinak. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.