Zašto i kako čistiti nosiće? I zašto već danas treba razmišljati o tome!

Zašto i kako čistiti nosiće? I zašto već danas treba razmišljati o tome!

Zašto i kako čistiti nosiće? I zašto već danas treba razmišljati o tome!
  • Objavljeno: Utorak, 10.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Higijena nosa novorođenčadi i beba iznimno je važna. To je dio "priče" oko beba koji možda ne očekujete i nitko vam možda još nije spomenuo, ali već vrlo skoro to će postati dio vaše svakodnevice i dio rutine u njezi novorođenčeta. 

Zašto higijena nosa tako važna?

Mnogo je različitih uzroka koji dovode do začepljenog nosića. Nagle promjene vremenskih prilika, alergeni u zraku (ambrozija primjerice), ulasci/izlasci iz zatvorenog u otvoreni prostor, suh zrak u prostorijama u kojima beba boravi. Vrlo često dovode do toga da je bebin nosić začepljen. Beba tada ne može disati (usta su joj zauzeta sisanjem i kroz njih ne može disati, a ako je nosić začepljen ne može ni kroz njega), stoga dolazi do smetnji hranjenja/sisanja. Osim toga, začepljen nosić često remeti bebin san, beba postaje plačljiva, razdražljiva, što će sigurno biti naporno i za bebicu, a i za vas roditelje.

Vjerojatno ćete čuti savjete o boci jeftine fiziološke otopine koju ćete držati doma i po potrebi iz nje špricom izvlačiti tekućinu i njome bebi čistiti nosić kako bi ga učinili prohodnim. Napominjemo da je to samo izvrstan način da uzgojite bakterije na vršku šprice koje mogu preći u tekućinu u boci te kontaminirati ostatak tekućine (naseliti bakterije u bocu) i omogućiti im da se tamo razmnože.  Osim toga, otvorena boca fiziološke otopine dugotrajnim stajanjem više nije sterilna! Korištenjem takve tekućine za čišćenje nosića možete naškoditi djetetu. Osim toga, fiziološka otopina nije učinkovita kao hipertonična otopina morske vode.

Hipertonične otopine morske vode (kao na primjer Sinomarin  Babies)  bolje odčepljuju neprohodne nosiće nego fiziološka otopina jer ne samo da mehanički čiste nosić, nego i izvlače vlagu iz otečene sluznice nosića i na taj način smanjuju otečenost unutarnje sluznice nosića. To nije moguće postići korištenjem fiziološke otopine. Osim toga,  hipertonične otopine su često točno dozirane u pakiranjima koja onemogućavaju kontaminaciju tekućine bakterijama.

Higijena i čišćenje dječjeg nosića zapravo su najvažniji zbog toga što na taj način preveniramo moguće infekcije grla, uha i ostale slične komplikacije koje mogu nastati uslijed dugotrajne začepljenosti nosića.

Sinomarin Babies je potpuno siguran prirodni preparat za čišćenje nosića i novost na hrvatskom tržištu. Sinomarin Babies je jedina hipertonična otopina koju smijete davati novorođenčadi, odnosno bebama već od prvog dana života.  Sve druge hipertonične otopine bebe smiju koristiti tek od navršena tri mjeseca života.

Sinomarin Babies preporučaju zdravstveni stručnjaci u više od 40 zemalja svijeta. Informirajte se kod svog pedijatra o važnosti higijene nosa i o prednostima hipertoničnih otopina nad "običnom" fiziološkom otopinom.

Kad vam patronažna sestra dođe prvi put u posjet, upitajte je da vam pokaže kako se čisti bebin nosić. Upute pročitajte dalje u tekstu.

Važno je postaviti bebinu glavicu kako je prikazano na slici. Taj položaj je važan kako bi tekućina dospjela tamo gdje treba. Otopinu uvijek kapajte u gornju nosnicu (na slici je to nosnica koja je dalje od jastuka). U početku ćete sigurno trebati pomoć druge osobe a poslije će vam to postati rutina. Ako držite dijete na leđima i ono gleda u vas dok mu kapate nos, tekućina će  se samo sliti niz grlo i nećete očistiti nosić. Bebici valja nakapati obje nosnice.  Nakon nekoliko trenutaka podignite bebicu i sekret će izaći. Pobrišite ga nježnom papirnatom maramicom. Za kapanje su najbolje male ampulice koje se mogu koristiti dva puta: ampulicu nakon prve upotrebe valja poklopiti priloženim poklopcem i potrošiti unutar dva dana kako se u njoj ne bi razmnožile bakterije. Sinomarin Babies dolazi u pakiranju od 18 takvih ampulica. Možete ga nabaviti u svim ljekarnama po cijeni od otprilike 65 kuna.

Sinomarin Babies možete, za razliku od lijekova, koristiti onoliko često i onoliko dugo koliko je to potrebno.  Nema zabilježenih nuspojava pri primjeni. Samo u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama.

Više informacija o proizvodu potražite na web stranici www.oktal-pharma.hr

Vitashop