Vaginalne promjene koje možete očekivati nakon poroda

Vaginalne promjene koje možete očekivati nakon poroda

Vaginalne promjene koje možete očekivati nakon poroda
  • Objavljeno: Petak, 18.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaginalne promjene tijekom poroda sasvim su normalne, a možda će vam se vagina neko vrijeme činiti širom, suhom ili upaljenom. Nakon poroda nije neobično da vam se čini da je vaša vagina opuštenija ili suha, i da osjećate bolove tijekom seksa.

Tijekom poroda beba putuje kroz cerviks i vaginu. Ulaz u vaginu se mora raširiti kako bi omogućio bebi prolazak. Ponekad koža između vagine i anusa (perineum) napukne ili ju liječnici zarežu kako bi beba mogla izaći. Ovaj medicinski postupak naziva se epiziotomija, odnosno urez međice.

Šira vagina

Vagina se može činiti širom, mekšom i otvorenijom. Također ćete možda osjećati da je natečena. Ovo je potpuno normalno, ali naticanje i otvorenost vagine bi se trebali smanjiti u idućih nekoliko dana nakon poroda.

Vagina se vjerojatno neće u potpunosti vratiti u stanje u kojemu je bila prije poroda, ali ovo ne bi smio biti problem. Ako ste zabrinuti, razgovarajte s ginekologom.

Stručnjaci svim ženama preporučuju Kegelove vježbe. Na taj način ćete spriječiti nastanak inkontinencije, a vagina će biti čvršća. Inkontinencija nakon poroda se javlja kod velikog broja žena, a Kegelove vježbe će značajno ubrzati oporavak. Vježbe možete raditi bilo kada i u bilo koje vrijeme, bilo da sjedite ili stojite.

Osjećaj bi trebao podsjećati na zadržavanje mokraće ili stolice, zadržavanje tampona ili pauziranje tijekom mokrenja. Važno je da Kegelove vježbe radite često, a stručnjaci preporučuju 10 vježbi 4 do 6 puta dnevno.

Suhoća vagine

Za vaginu je potpuno normalno da bude suha nakon poroda. Ovo je posljedica smanjene razine estrogena na koji je tijelo naviklo tijekom trudnoće. Dojenjem se suhoća vagine može dodatno pogoršati. Jednom kada prestanete dojiti i menstrualni ciklus postane normalan, razina estrogena će se vratiti u normalu. Ako ste primijetili suhoću, nemojte očajavati jer to neće tako biti zauvijek.

Ako vam suhoća jako smeta, razgovarajte sa svojim ginekologom. Ako ste počeli prakticirati seks i suhoća smanjuje kvalitetu seksa, započnite s korištenjem lubrikanta. Ako koristite kondome od lateksa, onda koristite lubrikante na bazi vode kako ne biste povećali rizik od pucanja kondoma. Važno je da o ovom problemu razgovarate sa svojim partnerom. Na taj način ćete ga moći riješiti zajedno, umjesto da se sami brinete oko toga.

Bolovi i šavovi na perineumu

Vjerojatno ćete osjećati bolove na području perineuma, naročito ako ste morali dobiti šavove. Tablete protiv bolova mogu pomoći, no o njima se dobro savjetujte sa svojim ginekologom, naročito ako dojite.

Važno je da područje perineuma održavate čistim, stoga uvijek perite ruke prije i nakon mijenjanja uložaka i mijenjajte ih redovito. Tuširajte se svaki dan. Ako ste zabrinuti zbog zarastanja šavova, posavjetujte se s ginekologom, naročito ako osjećate bol i nelagodu, ili neugodan miris. Ovisno o veličini rane, moguće je da će vam ostati ožiljak kada potpuno zacijeli.

Bol tijekom seksa

Ne postoji pravo ili krivo vrijeme za uživanje u seksu. Nemojte se žuriti. Ako će vas boljeti, neće predstavljati užitak. Ako vas boli perineum, svakako pođite na pregled ginekologu kako bi provjerio zarasta li kako treba i je li sve u redu.

Nije neobično ako ćete imati smanjenu želju za seksom. Upravo ste rodili, osjećate se umorno i brinete o bebi. Važno je da o svemu razgovarate s partnerom, umjesto da šutite i izbjegavate seks. Ako ste oboje upoznati s problemom, moći ćete se oboje i nositi s njim. Nakon poroda ne zaboravite na kontracepciju jer možete opet ostati trudni već tri tjedna poslije poroda.

Vitashop