Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

8 zdravstvenih prednosti mladog luka

8 zdravstvenih prednosti mladog luka

8 zdravstvenih prednosti mladog luka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.04.2017.
  • Broj pregleda: 1.099
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jača kardiovaskularni sustav

Antioksidansi iz mladog luka pomažu u prevenciji oštećenja DNA i stanica tkiva. Vitamin C pomaže u snižavanju visoke razine kolesterola i krvnog tlaka što smanjuje rizik od bolesti srca. Sumporni spojevi iz mladog luka također pogoduju zdravlju srca.

Poboljšava gustoću kostiju

Vitamini C i K iz mladog luka su neophodni su za optimalno zdravlje kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji jača kosti dok vitamin K ima ključnu ulogu u održavanju gustoće kostiju.

Pripremite kajganu s mladim lukom i tikvicama!

Zdrav respiratorni sustav

Mladi luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja se koriste za liječenje virusnih infekcija, gripe i prehlade. Također je dokazano da mladi luk može pomoći prohodnosti dišnih puteva i olakšati iskašljavanje.

Održava zdravlje vida

Mladi luk sadrži karotenoide koji štite oči. Ova zelena biljka sadrži vitamin A koji ima važnu ulogu u održavanju zdravog vida.

Smanjuje rizik od raka

Mladi luk smanjuje rizik od razvoja raka, pogotovo raka debelog crijeva.

Snižava razinu šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da sumporni spojevi, prisutni u zelenom luku,mogu smanjiti razinu šećera u krvi.

Sprječava želučane probleme

Mladi luk djeluje kao snažan prirodni lijek za sprječavanje proljeva i želučanih problema. Zbog visokog udjela vlakana, mladi luk poboljšava probavu i potiče apetit.

Štiti od infekcija

Sumpor, mineral prisutan u mladom luku, zaustavlja rast gljivica, a vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi. Vitamin C štiti tijelo od raznih upala, jača imunološki sustav i poboljšava cirkulaciju što umanjuje stres i umor.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti