Aerobne vježbe su najbolje za mršavljenje?

Aerobne vježbe su najbolje za mršavljenje?

Aerobne vježbe su najbolje za mršavljenje?
  • Objavljeno: Utorak, 18.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako želite sagorijeti masti i izgubiti kilograme, aerobne vježbe su bolje od vježbi snage, tvrde znanstvenici.

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Applied Physiology, je usporedilo učinak vježbi snage i aerobnih vježbi. U istraživanju je sudjelovalo 234 muškaraca i žena te su svi bili pretili. Istraživanje je trajalo 8 mjeseci. Sudionic su bili podijeljenji u grupe. Jedna grupa je vježbala vježbe snage i aerobne vježbe, a druga samo aerobne vježbe.

Nakon 8 mjeseci tek njih 119 nije odustalo od programa vježbanja. Oni koji su radili aerobne vježbe u prosjeku su izgubili 1.7kg, a oni koji su vježbali i vježbe snage i aerobne vježbe su u prosjeku izgubili 1.6kg.

Iako gubitak kilograma nije bio značajan, gubitak centimetara jest. Naime, ukupan gubitak centimetara oko struka kod muškaraca je bio 100, a kod žena preko 90. 

Ako je smanjenje postotka masti u tijelu vaš cilj, stručnjaci preporučuju aerobne vježbe. S druge strane, ako želite vježbati određene dijelove tijela te ih oblikovati ili učvrstiti, stručnjaci preporučuju vježbe snage.

Vježbe snage su odlične i za povećanje mišićne mase, koja se gubi starenjem, stoga je grupa koja je radila kombinirane vježbe izgubila i manje kilograma. Naime, mišići su teži od masti. Ako radite kombinirani trening istovremeno ćete gubiti mast, a povećavati postotak mišićnog tkiva.

"Ne pokušavamo ljude potaknuti da ne vježbaju vježbe otpora", izjavio je voditelj istraživanja prof. Leslie Willis te je dodao kako "sve ovisi od osobe do osobe te svima savjetujem da se posavjetuju sa stručnjakom, naročito ako su pretili i imaju problema sa zdravljem kardiovaskularnog sustava."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti