Ako vam otiču ova tri mjesta, možda imate dijabetes

Ako vam otiču ova tri mjesta, možda imate dijabetes

Ako vam otiču ova tri mjesta, možda imate dijabetes
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Oticanje bilo kojeg dijela tijela obično predstavlja neugodno i zabrinjavajuće iskustvo. To se može dogoditi nakon teže ozljede ili konzumacije previše slane hrane, a samo po sebi može biti znak nekog zdravstvenog problema. Stručnjaci upozoravaju da oteklina na određenim dijelovima tijela može biti znak da imate dijabetes.

U nastavku provjerite na koja mjesta trebate obratiti pažnju i što ovaj simptom može značiti.

Dijabetes i otekline

Natečeni dijelovi tijela su nešto na što uvijek trebate obratiti pažnju jer vam tijelo vjerojatno pokušava reći da nešto nije u redu. Ako primijetite da su vam gležnjevi, stopala ili ruke natečeni, to može biti znak dijabetesa.

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj u metabolizmu ugljikohidrata zbog manjka lučenja inzulina, a bez odgovarajuće količine inzulina u tijelu. Šećer se može nakupiti u krvotoku i oštetiti sluznicu krvnih žila, uzrokujući lošu cirkulaciju. Loša cirkulacija u konačnici može rezultirati zadržavanjem tekućine, odnosno oticanjem u određenim dijelovima tijela, najčešće u gležnjevima, stopalima ili rukama.

Loša cirkulacija jedan je od najčešćih uzroka oteklina povezanih s dijabetesom, ali nije jedina. Drugi česti čimbenici povezani s oticanjem kod osoba s dijabetesom uključuju: pretilost, vensku insuficijenciju, probleme sa srcem, probleme s bubrezima, nisku razinu bjelančevina i nuspojave lijekova.

Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom da biste utvrdili što bi moglo uzrokovati oticanje i je li osnovni problem dijabetes, a možete sami učiniti nešto kako bi se oteklina smanjila. Primjerice, oteklinu možete ublažiti podizanjem zahvaćenog dijela tijela, nošenjem pomoćnih čarapa, vježbanjem ili držanjem dijete s niskim udjelom natrija i obavezno ostanite hidratizirani, pazite na kilograme, uzmite magnezij, natopite zahvaćeno područje u slanoj kupki svaki sat ustajete i krećite se.

Ako vam oteknu gležnjevi, šake ili stopala i ne možete sami otkloniti oteklinu, obavezno posjetite liječnika.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti