Ova namirnica jednom tjedno smanjuje rizik od dijabetesa

Ova namirnica jednom tjedno smanjuje rizik od dijabetesa

Ova namirnica jednom tjedno smanjuje rizik od dijabetesa
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Održavanje uravnotežene prehrane može biti jednako važno za zdravlje kao i dovoljno vježbanja. Dokazano je da određena hrana ima veliki utjecaj na vašu zdravstvenu dobrobit, poput lisnatog povrća, ribe ili gljiva.

Ono što jedete može diktirati razinu šećera u krvi, a konzumiranje hrane koja će negativno utjecati na te brojke, poput slatkiša, gaziranog pića i masnog mesa, dovodi do povećanog rizika od brojnih medicinskih stanja, među kojima je i dijabetes. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da konzumacija jedne iznenađujuće namirnice svaki tjedan zapravo može pomoći smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.

U novoj studiji iz Španjolske objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition, ispitanike kojima je dijagnosticirano predijabetično stanje stavilo se na prehrambene programe za koje se vjerovalo da pomažu tijelu da ne dođe do nastanka bolesti. Posebna pozornost usmjerena je na skupinu kojoj su davali 200 g srdele, odnosno dvije limenke tjedno kao dio njihovog režima.

Skupina koja je srdele uključila u svoj prehrambeni program pokazala je smanjeni rizik od nastanka dijabetesa. Osim toga, istraživači su zabilježili i smanjenu razinu triglicerida i krvnog tlaka, smanjenje indeksa rezistencije na inzulin i povećanje "dobrog" kolesterola i hormona koji pomaže razgradnji glukoze (poznat kao adiponektin).

Skupini koja je u programu imala srdelu dva puta tjedno savjetovalo se da jede cijelu ribu, bez uklanjanja kostiju, nipošto dodatke prehrani, jer su kosti bogate kalcijem, a sama riba sadrži veću količinu vitamina D, nego li riba u obliku dodatka prehrani. Stručnjaci napominju da uzimanje dodataka prehrani neće imati isti učinak kao kod konzumacije same srdele jer srdela u izvornom obliku ima zaštitni element za razvoj dijabetesa, dok hranjive tvari uzete izolirano u obliku dodataka prehrani neće djelovati na organizam u istoj mjeri.

Srdele imaju prihvatljivu cijenu, lako ih je pronaći na ribarnici i u trgovini, a učinci mogu biti jednako korisni za mlađe ljude kao i za starije osobe, zbog čega se svakako preporučuje da uvedete srdelu u svoj meni barem dva puta tjedno.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti