Dijabetes kod žena - ovo je 8 najčešćih simptoma

Dijabetes kod žena - ovo je 8 najčešćih simptoma

Dijabetes kod žena - ovo je 8 najčešćih simptoma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ranom dijagnozom dijabetesa mogu se spriječiti trajna oštećenja bubrega i živaca. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako postoji mnogo nedijagnosticiranih bolesnika s dijabetesom koji imaju simptome, ali nisu svjesni uzroka.

Žene koje nemaju problema s težinom, nisu u menopauzi i nemaju genetske čimbenike za razvoj dijabetesa, svejedno bi trebale na pojavu nekih od simptoma obavijestiti svog liječnika.

Neki od uobičajenih simptoma dijabetesa kod žena su:

Česte urinarne infekcije

Možda ste skloni urinarnim i drugim vaginalnim infekcijama, međutim, ako ste primijetili da se one odjednom pogoršavaju, to može biti znak predijabetesa. Upravo zbog visoke razine šećera, te infekcije se sve češće pojavljuju, najčešće gljivične.

Stalna žeđ

Kada su razine šećera u krvi visoke, količina natrija u krvi opada. Naime, natrij pomaže tijelu da zadrži vodu, stoga pad natrija može povećati žeđ. Pojačan unos vode samo će privremeno riješiti problem, stoga ako ste više žedni nego prije, a pijete istu količinu vode, to može biti znak upozorenja.

Iskrivljen vid

Glukoza u krvi može ući u leću oka i iskriviti vid. Namirnice poput voća i kruha imaju tendenciju podizanja šećera u krvi kod dijabetičara. Ako primijetite da vam je vid čudan nakon što pojedete ovu hranu, to je još jedan od znakova upozorenja.

Česti odlasci na WC

Kako povišeni šećer u krvi uzrokuje pad natrija u krvi, tijelo će se boriti da ostane hidratizirano čak i ako pijete puno vode. Umjesto da zadržite tu vodu, na kraju ćete morati stalno na WC.

Zbunjenost

Dehidracija može dovesti do zbunjenosti ili konfuzije. Nedavno istraživanje s Harvarda pokazuje da povišeni šećer u krvi također može uzrokovati manjak fleksibilnosti žila u vašem mozgu, što smanjuje kisik u mozgu, potiče upalu i može dovesti do osjećaja zbunjenosti.

Čest umor

Čest umor je još jedna od posljedica nedovoljne hidratacije organizma. Naime, tijelo se bori da svlada naraslu glukozu u krvi, a to može rezultirati ozbiljnom iscrpljenošću. Istraživanje je također pokazalo da su problemi vezani uz spavanje češći kod dijabetičara.

Učestala glad

Dijabetes ograničava sposobnost vašeg tijela da pravilno premjesti šećer iz krvotoka u svoje stanice, gdje se pohranjuje i koristi za energiju. S obzirom na to da da tijelo ne dobiva dovoljno energije, pacijenti s dijabetesom mogu doživjeti nevjerojatnu glad.

Sporo zacjeljivanje ogrebotina

Osoba koja ima dugoročno visoki šećer u krvi, možda će imati problema sa zacjeljivanjem rana. Dijabetes naime može smanjiti protok krvi u vašim udovima, što može usporiti taj proces.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti