Alkohol ipak čuva glavu

Alkohol ipak čuva glavu

Alkohol ipak čuva glavu
  • Objavljeno: Subota, 26.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazalo je da ljudi koji zarade srednje tešku do tešku ozljedu glave imaju veću vjerojatnost za preživljene ako u krvi imaju alkohola.

Znanstvenici su proučavali podatke prikupljene od više nego 38.000 pacijenata, koji su  od 2000. do 2005. godine imali ozljedu glave.

Oko 38% pacijenata bilo je pozitivno na etanol pri prijmu u bolnicu te su istraživači otkrili da je samo 7,7% tih pacijenata umrlo, u usporedbi s 9,7% pacijenata koji nisu konzumirali alkohol.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Archives of Surgery, znanstvenici iz američkog medicinskog centra Cedars-Sinai istaknuli su da alkohol sudjeluje u gotovo 40% prometnih nesreća i danjegova  konzumacija povećava rizik za smrt tijekom vožnje.

„No, otkriće o smanjenoj smrtnosti kod pacijenata s traumatskom ozljedom glave koji su prije ozljede u krvi imali alkohol, nameće intrigantnu mogućnost da bi davanje alkohola pacijentima s ozljedom mozga moglo poboljšati njihov rezultat", napisali su.

Ispitivanje koje se nedavno provelo u Hrvatskoj pokazalo je da alkohol konzumira 60% građana, a 20% njih najmanje je jedanput vozilo pod utjecajem alkohola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti