Otkriveno cjepivo koje umanjuje rizik infekcije HIV-om

Otkriveno cjepivo koje umanjuje rizik infekcije HIV-om

Otkriveno cjepivo koje umanjuje rizik infekcije HIV-om
  • Objavljeno: Petak, 25.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su došli do velikoga otkrića u globalnoj borbi protiv AIDS-a. Naime, otkriveno je cjepivo koje umanjuje rizik infekcije HIV-om.

Za potrebe američke vojske i tajlandske vlade provedeno je veliko svjetsko istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 16.000 volontera. Otkriveno je da eksperimentalno cjepivo smanjuje rizik infekcije HIV-om za više od 30 posto. Riječ je o senzacionalnom otkriću, s obzirom na to da je prvi put neko cjepivo zaustavilo virus kojim se dnevno u svijetu zarazi 7500 ljudi.

'Ovime naš istraživački put nije završen, ali moramo izraziti veliko zadovoljstvo otkrićem. Radit ćemo na tome da razvijemo još djelotvornije cjepivo. Mislim da to možemo napraviti', izjavio je dr. Anthony Fauci, ravnatelj američkog nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Budući da je u 2007. godini od AIDS-a umrlo dva milijuna ljudi, očekuje se da će čak i djelomično razvijeno cjepivo imati ogroman utjecaj.

'Ovo je prvi dokaz da možemo razviti sigurno i učinkovito preventivno cjepivo', istaknuo je pukovnik Jerome Kim koji je također radio na istraživanju.

Testirana je kombinacija dva cjepiva. Prvi dio djeluje tako da imunološki sustav napada virus HIV-a, a drugi dio jača reakciju na to. Kombinacija dvaju već ranije korištenih cjepiva pokazala se uspješnom.

Američke institucije nadležne za lijekove napominju da će se morati provesti i dodatna istraživanja prije nego cjepivo bude pušteno na korištenje diljem svijeta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti