Prvi hrvatski dan raka glave i vrata

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata
  • Objavljeno: Subota, 20.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
Prvi hrvatski dan raka glave i vrata obilježit će se u utorak, 23. lipnja, pod sloganom "Želimo govoriti", besplatnim specijalističkim pregledima na koje građani mogu doći bez prethodnog naručivanja na odjele 13 bolnica u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o raku glave i vrata, simptomima, rizicima, dijagnostici i liječenju te poticanje odlaska na pregled specijalisti, kazao je na konferenciji za novinare Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, koja u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka i Hrvatskom zajednicom laringektomiranih organizira akciju.

Potporu kampanji daju i Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata.

Specijalistički pregledi obavljat će se od 16 do 20 sati na maksilofacijalnim (MFK), odnosno otorinolaringološkim (ORL) odjelima u bolnicama: KB Dubrava (ORL i MFK), OB Sveti Duh (ORL), KB Merkur (ORL), KB Osijek (MFK), KBC Split (MFK), Klinika za MFK Rijeka, OB Pula (ORL i MFK), OB Dubrovnik (ORL), OB Bjelovar (ORL), OB Slavonski Brod (ORL i MFK), OB Varaždin (ORL), OB Požega (ORL i MFK) i OB Sisak.

Ukazujući na važnost podizanja svijesti o tim zloćudnim bolestima, Eljuga je upozorio na nisku razinu znanja o tim karcinomima kojima su glavni čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcije HPV-om.

Izvijestio je o istraživanju u EU prema kojemu čak 75% ispitanika u 7 zemalja nikada nije čulo za tu vrstu raka.

U Hrvatskoj godišnje od te zloćudne bolesti oboli oko 1100 osoba, dok u Europi oboli oko 140000 a umre 65000.

Mišo Virag, predsjednik Hrvatskog društva za MFK, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata te predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB Dubrava, osvrnuo se na simptome, dijagnostiku i liječenje raka glave i vrata, istaknuvši važnost rane dijagnostike jer simptomi raka glave i vrata ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Otkrivanje raka u ranom stadiju omogućava i učinkovitije liječenje te povećava stopu izlječenja, kazao je dodajući da je multidisciplinarni pristup ključan u liječenju.

O incidenciji, prevalenciji i čimbenicima rizika govorio je Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, upozorivši da je u posljednjih nekoliko godina zabilježena veća učestalost pojave ove vrste raka kod mlađe populacije, koja ne puši i ne pije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti