Alkoholičarima prijeti desetak vrsta karcinoma

Alkoholičarima prijeti desetak vrsta karcinoma

Alkoholičarima prijeti desetak vrsta karcinoma
  • Objavljeno: Petak, 07.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Alkoholičari su rizična skupina kojoj prijete brojne bolesti, a najnovije istraživanje pokazalo je da ovisnici o alkoholu imaju i udvostručen rizik za obolijevanje od nekih vrsta karcinom.

Istraživanje je pokazalo da su vijesti posebno loše za one koji često vole zaviriti u čašicu sa žestokim pićem ili pivom. Oni koji više vole piti vino imaju nešto manji rizik za obolijevanje od karcinoma.

Znanstvenici tvrde da alkoholičari skloniji žestokim pićima i pivu imaju veći rizik za obolijevanje od raka jednjaka, jetre i pluća.

Tijekom istraživanja pronađena je prilično jasna poveznica između teških alkoholičara i sedam različitih vrsta karcinoma. Međutim, 'moderno opijanje', a pod tim se podrazumijeva konzumiranje alkohola manje od jednom dnevno te konzumiranje vina nije pokazalo takve učinke.

'Podijelili smo ljude koji konzumiraju alkohol u skupine. Zanimali su nas trendovi u svim kategorijama - oni koji ne piju, oni koji se opijaju vikendom i oni koji svakodnevno konzumiraju alkohol. Uočili smo da kod osoba s težim poremećajem alkoholizma postoji veći rizik za obolijevanje od karcinoma jednjaka, želuca, crijeva, jetre, pluća, gušterače i prostate', pojasnio je dr. Andrea Benedetti s Medicinskog fakulteta u Montrealu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti